NOS NieuwsAangepast

Amerikanen weggespoeld door tsunami

Aan de Amerikaanse westkust zijn vijf ramptoeristen door de tsunami de zee in gesleurd. Ze stonden te kijken naar de golven die zijn veroorzaakt door de aardbeving bij Japan, maar onderschatten de kracht van het water.

In Oregon werden vier mensen uit het water gered, nadat ze van het strand waren weggespoeld. In Californië wordt nog altijd een man vermist. Hij werd verrast toen hij foto's stond te maken van het natuurgeweld.

Kustwachthelikopters zijn nog naar hem op zoek. Twee vrienden konden op eigen kracht de kust bereiken.

Botsende boten

De tsunami bereikte om 7.45 uur plaatselijke tijd de Amerikaanse westkust. Net als in de andere gebieden die pas later werden getroffen, richtte het water ook hier geen grote schade aan.

In de jachthaven van Santa Cruz in Californië werden verschillende boten losgerukt door de kracht van het water. Op televisiebeelden was te zien hoe de schepen tegen elkaar aan dreven. Enkele zonken daarbij.

Veel publiek was uitgelopen om het effect van de vloedgolf op de boten te bekijken. "Het is net een kettingbotsing op de snelweg", aldus een woordvoerder van de gemeente.

Voor de zekerheid waren kustgebieden ontruimd, even als de oevers van enkele rivieren in Californië. In het noorden van de staat worden golven van twee meter hoog verwacht.

Hawaï

De vloedgolven bereikten rond 15.00 uur onze tijd de Hawaïaanse eilanden. Op de stranden van Maui en Wakiki waren golven van ruim twee meter hoog gezien. Volgens de stafchef van het Witte Huis, Bill Daley, is Hawaï er goed vanaf gekomen. Daley noemde dat "zeer bemoedigend".

Eerder vandaag hadden de autoriteiten op Hawaï alle bewoners van de kustplaatsen al geëvacueerd. Ook moesten Amerikaanse marineschepen in de haven van Pearl Harbor blijven.

Taiwan, Indonesië, Guam

Uit andere landen die de tsunami al heeft bereikt zijn eveneens geen berichten over slachtoffers of schade gekomen. De vloedgolf is onder meer in Taiwan aan land gegaan. De regering van Taiwan zegt dat de schade daar waarschijnlijk meevalt.

Ook in Indonesië vielen de golven mee; daar is de tsunamiwaarschuwing weer ingetrokken. Het Amerikaanse eiland Guam merkte helemaal niets van de tsunami.

Op de Filipijnen zijn honderden bewoners van noordelijke kustplaatsen gevlucht naar hoger gelegen gebieden. De autoriteiten hebben iedereen gevraagd weg te blijven van de kust. Berichten over slachtoffers zijn er niet.

Waarschuwing

Na de grote aardbeving werd voor vrijwel alle landen rond de Grote Oceaan een tsunamiwaarschuwing afgegeven. Onder meer voor Indonesië, Australië, Nieuw-Zeeland, en Rusland werden waarschuwingen uitgegeven.

In het oosten van Rusland zijn meer dan tienduizend mensen geëvacueerd. Op de Koerilen, een Russische eilandengroep ten noorden van Japan, en op het grotere eiland Sachalin zijn mensen in veiligheid gebracht. Voor zover bekend zijn er ook op de Koerilen geen doden of gewonden gevallen.

Het Rode Kruis heeft gezegd dat de vloedgolf zo hoog is, dat eilanden in de Grote Oceaan eronder kunnen verdwijnen. De tsunami bereikt een hoogte van meer dan tien meter. "De golf is hoger dan sommige eilanden", aldus een woordvoerder van het Rode Kruis.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl