NOS NieuwsAangepast

Sendai overspoeld door vloedgolf

Japan is getroffen door een zeer zware aardbeving. De beving had een kracht van 8,9 op de schaal van Richter en werd gevolgd door een tsunami. Het is de zwaarste aardbeving in Japan in meer dan 140 jaar. Ook voor onder meer Taiwan, Indonesië, Australië, de Filipijnen, Rusland en Hawaï is een tsunami-waarschuwing afgegeven.

Het officiële dodenaantal staat op zestig, maar dat zal vrijwel zeker oplopen. De politie in de stad Sendai, die zwaar is getroffen, zegt dat er alleen in die stad al 200 tot 300 doden zijn gevallen. Japanse media melden bovendien dat een schip met zo'n honderd opvarenden door de tsunami is meegesleurd en spoorloos is verdwenen. Ook wordt er een passagierstrein vermist.

De tsunami is over een lengte van 2100 kilometer aan land gekomen. Japan verwacht nog een tweede vloedgolf, die mogelijk nog zwaarder is.

Vooral het platteland in de provincie Miyagi, waarvan Sendai de hoofdstad is, lijkt getroffen door de aardbeving en het daaropvolgende water. De verwachting is dat miljoenen mensen met de gevolgen van de natuurramp te maken gaan krijgen.

Bent u zelf in Sendai of kent u mensen in die omgeving? De NOS hoort graag uw verhaal over de tsunami via ooggetuige@nos.nl.

Modderstroom

Op de Japanse televisie zijn beelden te zien van een grote modderstroom die een spoor van vernieling achterlaat. Er worden onder meer boten, auto's en huizen meegesleurd.

In Miyagi, dicht bij het epicentrum van de beving, stond urenlang een kerncentrale in brand. De autoriteiten hebben de nucleaire noodtoestand uitgeroepen, maar er is geen straling gelekt. Bij een andere kerncentrale zijn uit voorzorg zo'n tweeduizend omwonenden geëvacueerd.

Sendai

Het epicentrum van de beving lag zo'n 120 kilometer ten oosten van de stad Sendai, in de Grote Oceaan. Het getroffen gebied ligt circa vierhonderd kilometer van de hoofdstad Tokio. In Sendai stonden gebouwen minutenlang te schudden en renden mensen in paniek de straat op.

De luchthaven van Tokio is gesloten en op veel plaatsen is het treinverkeer stilgelegd. Ook zijn vier kerncentrales in de rampregio van het net gehaald. Het Japanse ministerie van Defensie heeft acht vliegtuigen en militairen naar het rampgebied gestuurd om de schade op te nemen.

Nederlanders

In het rampgebied wonen volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken zo'n vijftig Nederlanders. Met elf van hen heeft het ministerie contact gehad; ongeveer veertig Nederlanders heeft de ambassade in Tokio nog niet kunnen bereiken.

De ambassade heeft inmiddels ook contact gehad met ruim twintig Nederlanders die tijdelijk in het gebied verblijven. Volgens het ministerie zijn er geen aanwijzingen dat er Nederlanders onder de slachtoffers zijn.

Familie en vrienden van Nederlanders in Sendai en omgeving kunnen voor meer informatie bellen met het ministerie van Buitenlandse Zaken: 070-3487770. Het vorige crisisnummer komt te vervallen.

Ondiep

De zware beving komt volgens seismoloog van het KNMI Bernard Dost niet geheel onverwacht. "Je weet dat er in dit gebied zulke grote bevingen kunnen voorkomen, maar in Japan zijn ze meestal aanzienlijk kleiner. Er zijn de laatste dagen meer bevingen geweest en dat waren, zoals we nu zien, voorschokken van deze beving."

De tsunami ontstond volgens Dost door de ondiepe zee. "Deze aardbeving was vrij ondiep en daardoor volgde er onmiddellijk een tsunami. De zeebodem wordt over een groot stuk opgetild, net zoals bij de beving bij Sumatra in 2004. Er wordt een enorme hoeveelheid water opgetild."

De seismoloog verwacht nog meer bevingen in het gebied. "Juist met een beving van meer dan 8 op de schaal van Richter verwacht je naschokken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl