Nederlandse militairen Libië vrij
Het Griekse vliegtuig met de de drie Nederlandse militairen die in Libië gevangen werden gehouden, is aangekomen in Athene. De militairen hebben gezegd dat het goed met ze gaat. Het vliegtuig was vanaf de luchthaven van Tripoli vertrokken.
Volgens premier Rutte heeft Nederland geen tegenprestatie geleverd.
Minister Hillen noemt het prachtig nieuws. Hij dankte het ministerie van Buitenlandse Zaken voor de hulp bij de onderhandelingen en de Nederlandse bevolking voor de steunbetuigingen. Hij feliciteerde verder de militairen en hun familie met de vrijlating.
Het is nog niet duidelijk of de drie vandaag al naar Nederland komen. Waarschijnlijk zullen ze in Athene uitgebreid medisch onderzocht worden.
Zoon van Kadhafi
Een zoon van de Libische leider Kadhafi zei gisteravond dat de drie militairen vrijkomen, maar dat de Libiërs de Nederlandse helikopter houden. Kadhafi: "We hebben tegen ze gezegd dat ze niet terug moeten komen zonder onze toestemming. We hebben de eerste NAVO-militairen gepakt en vandaag sturen we ze terug naar huis". Duidelijk geamuseerd voegde hij toe: "Maar we houden hun helikopter".
De Nederlandse militairen werden vorige week zondag opgepakt door aanhangers van Kadhafi, toen ze bij de stad Sirte twee mensen probeerden te evacueren.
Reddingsactie
De drie Nederlanders werden zondag 27 februari tijdens een reddingsactie opgepakt. Ze waren vanaf het marinefregat Hr. Ms. Tromp met een Lynx-helikopter naar Sirte gevlogen om er twee mensen op te halen, een Nederlander en een Zweedse. Na de landing werden ze overvallen en gevangengenomen.
De Libiërs droegen de twee evacués over aan de Nederlandse ambassade. Daarna konden die het land uit. De Nederlander is een werknemer van het ingenieursbureau Royal Haskoning.
Wapens
Kadhafi was na de arrestatie van de Nederlanders boos. Nederland had geen toestemming gevraagd om te mogen landen. Volgens internationaal recht hadden de Nederlanders het Libische luchtruim geschonden. Bovendien hadden ze volgens de Libische staatstelevisie wapens aan boord.
In Nederland leidde de reddingsactie tot Kamervragen. Maar het kabinet wilde niet veel zeggen. Wel stuurde het een onderhandelingsdelegatie naar Malta. Minister Hillen van Defensie zei dinsdag dat de Nederlanders het goed maakten in Libië.