NOS NieuwsAangepast

Saudische betoging neergeslagen

In het oosten van Saudi-Arabië heeft de politie geschoten op een groep van meer dan 200 demonstranten. De betogers eisten politieke hervormingen. Er zouden drie mensen gewond zijn geraakt, waaronder een politieman.

De politie zou niet gericht hebben geschoten, maar de groep uiteen hebben willen drijven. Via internet is opgeroepen om morgen na het vrijdaggebed weer de straat op te gaan.

Verbod

De Saudische regering tolereert deze protesten niet. Afgelopen weekeinde is een demonstratieverbod ingesteld om een volksopstand te voorkomen. Dat verbod volgde op een aantal kleine betogingen in het olierijke oosten van het land.

Op de staatstelevisie zei de minister van Binnenlandse Zaken dat "regels in het koninkrijk onvoorwaardelijk alle vormen van protest verbieden, omdat ze in tegenspraak zijn met de sharia en de normen en waarden van de Saudische samenleving".

Subsidies

Iets meer dan twee weken geleden stelde de Saudische koning Abdullah miljarden aan extra subsidies beschikbaar aan zijn onderdanen, ogenschijnlijk als gebaar om het volk kalm te houden. De koning gaf geld voor onder meer huisvesting, beurzen voor een studie in het buitenland en voor meer sociale zekerheid.

In Saudi-Arabië heerst hoge werkloosheid terwijl het land grote voorraden olie en gas heeft. De elite rond het koningshuis baadt in weelde.

In het Westen zijn er vooral zorgen over mogelijke onrust op de oliemarkt. De prijs blijft oplopen. Een vat ruwe olie kost inmiddels bijna 105 dollar. Handelaren en deskundigen zijn bang dat olie nog duurder wordt, als de onrust overslaat naar Saudi-Arabië.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl