NOS Nieuws

Bloemencorso's komen honderdduizenden dahlia's te kort

Bloemencorso's komen bloemen tekort. Door de droogte zijn er veel minder dahlia's dan normaal. "De situatie is schrijnend", zegt voorzitter Ben Hasselo van het bloemencorso in Rekken tegen Omroep Gelderland.

Het corso in Rekken moet het dit jaar met ruim een kwart minder bloemen doen dan normaal. Vooral de witte dahlia blijkt schaars. Dit soort omstandigheden hebben ze er niet vaak meegemaakt, zegt Benny Peek, die verantwoordelijk is voor de dahliatuin in Rekken. "Er zitten wel knoppen in, maar de bloemen komen niet uit."

Om woensdag toch met mooie wagens door het dorp te kunnen rijden, zijn waar mogelijk bloemen gehaald bij andere verenigingen in het land. Ook wordt gekeken naar de verdeling van de bloemen. Sommige wagens zullen het moeten doen met minder bloemen dan anders.

In Eelde is er een tekort van ten minste 200.000 dahlia's, meldt RTV Drenthe. "Het komt altijd goed", zegt de voorzitter van de bloemencommissie daar. "Dat zeggen we al jaren en het is waar. Maar hoe het dit jaar goed moet komen? Dat weet ik echt niet."

Ook in Eelde was de droogte spelbreker. "Normaal zitten er wel vier dahlia's aan een knol. Dat redden we nu bij lange na niet. Sommige dahlia's zijn helemaal kapot gegaan door de droogte."

De groepen zullen dan ook moeten zoeken naar andere materialen om geen kale plekken te krijgen op de praalwagens. Bij het corso in Eelde mag vijf procent van de wagen gevuld zijn met iets anders dan dahlia's. Dat wordt een uitdaging. "Er is geen lijsterbes, de vlierbes is al bijna weg en de eikels zijn al lang gevallen. Door de droogte wordt het moeilijk om goede materialen te vinden. Maar ja. Je kent het gezegde. Het komt altijd goed."

Niet overal zorgen

Niet alle corsoverenigingen komen in de problemen door de droogte. "Onze velden staan er nog goed bij", zegt de voorzitter van het bloemencorso in Lichtenvoorde bijvoorbeeld.

Ook in Vollenhove zijn vrijwilligers druk aan het plukken. "Het is natuurlijk afwachten hoe het de komende weken verloopt, dus zeker zijn we nog niet. Maar we maken ons hier niet zo snel zorgen", zegt de voorzitter van de bloemencommissie daar tegen RTV Oost.

Leersum had afgelopen weekend al het corso. Daar verliep het evenement zonder problemen, meldt RTV Utrecht. "De bloemen hebben wel te lijden gehad onder de droogte", zegt de Leersumse corsovoorzitter. "De dahlia's zijn wat kleiner en sommige kleuren zijn wat valer door de zon. Die zijn ondanks beregening 'verbrand', maar een leek ziet geen verschil."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl