NOS NieuwsAangepast

PVV-Statenlid is Nederlands-Turks

Een PVV'er die vandaag tot lid van Provinciale Staten in Gelderland wordt benoemd, heeft een dubbel paspoort. Petra Kouwenberg heeft de Nederlandse en de Turkse nationaliteit.

Kouwenberg stond op de zesde plaats van de PVV-lijst in Gelderland. De PVV was niet van haar dubbele nationaliteit op de hoogte.

Volgens fractievoorzitter Marjolijn Faber van de PVV Gelderland weet Kouwenberg het zelf ook pas sinds kort. "Zij viel van haar stoel toen ze erachter kwam. Ze doet afstand van deze nationaliteit en gaat morgen naar de Turkse ambassade om de procedure in gang te zetten."

"Ik weet niet hoe het zit. Het heeft mij ook overdonderd en het wordt nu eerst uitgezocht. Meer wil ik er niet over zeggen", zegt Kouwenberg zelf.

Een uittreksel uit de gemeentelijke basisadministratie dat bij de provincie is ingeleverd, bracht de dubbele nationaliteit aan het licht.

Motie

PVV-leider Wilders heeft zich de afgelopen jaren kritisch uitgelaten over de dubbele nationaliteit van bewindspersonen en bestuurders.

In 2007 diende hij daarom een motie van afkeuring in tegen de staatssecretarissen Albayrak en Aboutaleb van de PvdA. Volgens Wilders hadden ze de schijn van belangenverstrengeling tegen, maar volgens de andere fracties was de loyaliteit van beide staatssecretarissen boven elke twijfel verheven. De motie werd niet aangenomen.

Vlak na het aantreden van het nieuwe kabinet-Rutte, dat gedoogsteun krijgt van de PVV, werd bekend dat CDA-staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten behalve de Nederlandse ook de Zweedse nationaliteit heeft.

Daarop diende de PVV in de Kamer een motie in waarin haar gevraagd werd die op te geven, maar ook die motie haalde het niet.

Het is nu voor het eerst dat blijkt dat een PVV'er met een politieke functie een dubbele nationaliteit heeft.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl