Heerenveen verkiest nieuwbouw Thialf

Door economieredacteur Tineke Hoekstra

De regiegroep Thialf, met onder andere de gemeente Heerenveen, Thialf, de provincie en de KNSB, heeft haar voorkeur uitgesproken voor een nieuwe schaatstempel in Heerenveen.

Daarvoor moet voor de zomer 100 miljoen euro zijn gevonden bij Rijk, provincie, gemeente en andere marktpartijen. Voor het eind van het jaar moeten gemeente en provincie dan nog stemmen over het plan. Halverwege 2013 kan met de bouw naast het Abe Lenstra-stadion worden gestart en in 2015 moet het klaar zijn.

Onder leiding van Doekle Terpstra, voorzitter van de KNSB, is een lobbyclub gestart met het binnenhalen van de 100 miljoen. Het Rijk moet 40 miljoen bijdragen. Mocht Terpstra daar niet in slagen, dan valt de regiegroep terug op de renovatieplannen.

Niet opgeknapt

Het verouderde ijsstadion Thialf zal dus niet voor de Winterspelen in 2014 zijn opgeknapt, stelt directeur Nieweg van Thialf. Hij vindt de nieuwbouwplannen niet realistisch en veel te duur.

De directeur was voorstander van renovatie van het huidige stadion. "Maar dan had men al moeten beginnen om volgend seizoen klaar te zijn", zegt hij. Volgens hem heeft de regiegroep de tijd laten verstrijken. In 2013, een jaar voor de Winterspelen, moet er natuurlijk kunnen worden getraind.

Exploitatie

Een gezonde exploitatie van het nieuwe stadion is nog wel een punt van aandacht. De schaatsbond heeft de garantie gegeven dat tot 2020 alle aan Nederland toegewezen internationale schaatswedstrijden in Heerenveen zullen plaatsvinden. De Uithof in Utrecht en Deventer missen daardoor de grote schaatstoernooien. Of de kartelwaakhond NMa hier nog een probleem van gaat maken, is nog niet duidelijk.

Daarnaast zijn na de Provinciale Statenverkiezingen de partijverhoudingen in Friesland veranderd. Het CDA heeft klop gehad en is zetels verloren. De PvdA heeft nu de leiding in de formatiegesprekken.

De gemeente Heerenveen kan zich geen financiële zeperd veroorloven. Bovendien moet een kaartje ook voor de recreatieve schaatser betaalbaar blijven. Jaarlijks gebruiken zo'n 400.000 mensen het stadion. Voor de meeste gemeenten is gebleken dat ijsbanen geen financieel aantrekkelijke liefhebberij zijn; er moet altijd geld bij.

Klachten

Intussen klagen ook de schaatsers steen en been over Thialf, vooral als ze net terugkomen uit Calgary of Salt Lake. Dan moeten ze weer even wennen en is het afzien op het eigen ijs thuis.

Komend weekend mogen ze het seizoen afsluiten op de nieuwe baan in Inzell. Mark Tuitert twitterde al dat het prachtig ijs was daar. Thialf is gewaarschuwd, want was het in 1987 de eerste overdekte ijsbaan van de wereld, het mist nu alle facetten van de moderne ijsstadions elders in de wereld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl