Moslims en kopten gedood in Caïro

Scherpe veiligheidsmaatregelen in de buurt van de koptische kerk in Alexandrië»
Scherpe veiligheidsmaatregelen in de buurt van de koptische kerk in Alexandrië NOS

In de Egyptische hoofdstad Caïro zijn bij gevechten tussen moslims en kopten gisteravond zeker tien mensen omgekomen. Ongeveer honderd mensen raakten gewond.

Er braken rellen uit nadat kopten een kruispunt hadden geblokkeerd, uit protest tegen de brandstichting in een kerk in Helwan. Automobilisten die erlangs wilden, pikten dat niet.

Volgens ooggetuigen gingen de partijen elkaar op straat met geweren, knuppels en messen te lijf. Er zijn slachtoffers in beide kampen. De gevechten werden beëindigd door het leger.

Spanningen

De kerk in Helwan brandde vrijdag af na rellen tussen moslims en kopten waarbij twee doden vielen. Aanleiding voor de rellen was een ruzie tussen twee families over een relatie tussen een christelijke man en een islamitische vrouw. Het militiare interim-bewind heeft inmiddels beloofd de kerk te zullen herbouwen.

Er zijn al langer spanningen tussen de koptische minderheid in Egypte en moslims. Op Nieuwjaarsdag kwamen 21 mensen om het leven bij een bomaanslag op een koptische kerk in Alexandrië.

De kopten, die ongeveer 10 procent van de bevolking uitmaken, klagen over discriminatie door de overheid en aanvallen door radicale moslims.

Vorige maand leek de spanning even verdwenen, tijdens de anti-Mubarakbetogingen op het Tahrirplein, maar sinds die tijd zijn alweer op verschillende plaatsen gewelddadigheden ontstaan.

Deel deze pagina

Video

Koptische Egyptenaren demonstreren tegen geweld

In Egypte zijn honderden koptische christenen de straat op gegaan om te demonstreren tegen het geweld van gisteravond. Toen vielen... bij gevechten tussen moslims en kopten zeker 13 doden. 140 mensen raakten gewond.

Audio

  • Confrontaties moslims en christenen in Egypte Mubarak is dan wel weg in Egypte, maar het is daar allesbehalve rustig. De afgelopen dagen waren er zware confrontaties tussen... moslims en christenen. Veiligheidsdiensten melden 13 doden en honderd gewonden. Jos Strengholt is journalist en priester en woont in de Egyptische hoofdstad Caïro.
  • Doden bij religieuze rellen in Caïro In de Egyptische hoofdstad Caïro zijn bij onlusten tussen koptische christenen en moslims tien doden gevallen. Dat meldt de... Egyptische staatstelevisie. Honderd mensen zouden gewond zijn geraakt. Journalist Rena Netjes in Cairo.

Video en Audio

Meer video en audio