NOS NieuwsAangepast

NS krijgt recordboete wegens verzuim

De Nederlandse Spoorwegen krijgen een voorlopige boete van ruim twee miljoen euro, omdat zij in 2010 niet hebben voldaan aan de prestatieafspraken met het Rijk. Zo hadden te veel treinen vertraging en waren reizigers niet tevreden over de informatie bij verstoringen.

Dat schrijft minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu aan de Tweede Kamer. "De reiziger moet kunnen vertrouwen op de trein. Die afspraak heb ik met de Nederlandse Spoorwegen en daar reken ik hen op af", meldt de bewindsvrouw.

Volgens de afspraak mag 93 procent van de treinen maximaal vijf minuten vertraging hebben, maar dat werd lang niet gehaald. De NS krijgt de boete ook, omdat te veel mensen tijdens de spits moesten staan.

Prikkel

Als de NS in 2011 de prestaties verbetert, kan (een deel van) de voorlopige boete worden kwijtgescholden. Op deze manier is er voor NS een financiële prikkel om de prestaties te verbeteren, vindt de minister.

Die prikkel werkt: over 2009 heeft de NS door verbeterde prestaties uiteindelijk een lagere boete betaald, geen ruim 1,8 miljoen euro, maar een half miljoen euro. Begin 2012 neemt de minister een beslissing over de definitieve boete over vorig jaar.

Winterweer

De NS-directie had rekening gehouden met de straf. "We zagen al aankomen dat we niet helemaal konden voldoen aan de afspraken", zegt woordvoerder Ronald Stevens. Voor een belangrijk deel zijn de vertragingen van vorig jaar te wijten aan sneeuw en bevriezing. "We hadden zowel in het begin als aan het einde van het jaar te maken met winterse omstandigheden."

Stevens verwacht dat de treinen dit jaar minder vaak vertraging oplopen. Ook spoorbeheerder ProRail krijgt een boete, maar de hoogte daarvan is nog niet bekend

Direct opeisbaar

De minister scherpt de prestatieafspraken voor ProRail en NS elk jaar aan. Als de organisaties niet voldoen aan de prestatieafspraken uit het jaarlijkse beheer- en vervoerplan, wil Schulz in de toekomst een direct opeisbare boete opleggen. Dan komt de herstelperiode, die dus voor de boete over 2010 nu ingaat, te vervallen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl