NOS NieuwsAangepast

Marge bij 130 km/u blijft voorlopig

Automobilisten mogen op 130-kilometerwegen iets harder rijden zonder een boete te krijgen. Minister Schultz van Haegen van Infrastructuur wilde aanvankelijk mensen beboeten die ook maar iets te hard reden.

Volgens een conceptbrief, in handen van de NOS, vond ze het hanteren van een marge onwenselijk. Schultz schreef:

"Het leidt er bijvoorbeeld toe dat er een bon wordt uitgeschreven bij een gemeten snelheid van 87 km/u op een weg waar 80 km/u is toegestaan, en bij 128 km/u waar men 120 km/u mag rijden. Op wegen waar een maximumsnelheid van 130 km/u wordt ingevoerd, zou binnen deze systematiek een boete volgen vanaf een gemeten snelheid van 139 km/u.

De minister van Veiligheid en Justitie en ik vinden een dergelijke marge bij zulke hoge snelheden niet wenselijk. Het gedeelte van de snelheidsmarge dat als ondergrens van vervolging wordt gehanteerd wordt daarom bij de maximumsnelheid van 130 km/u afgeschaft. Dit zal per 1 januari 2012 gebeuren met een aanpassing van de Wet Mulder. Overtreders worden dan bij 136 km/u beboet."

Onderzoeken

Maar in de definitieve tekst staat:

"De minister van Veiligheid en Justitie en ik onderzoeken de komende maanden de ondergrens van vervolging en het effect op de verkeersveiligheid".

In de praktijk betekent dat dat automobilisten voorlopig pas een boete krijgen als ze 139 km/u rijden.

Verkeersveiligheid

Regeringspartij CDA en oppositiepartij D66 willen opheldering. Volgens hen is de verkeersveiligheid in het geding. Morgen debatteert de Tweede Kamer met minister Schultz over de handhaving van de 130 km.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl