NOS NieuwsAangepast

Ultimatum voor Kadhafi

Het hoofd van de Libische Nationale Raad, Mustafa Abdel Jalil, heeft Muamar Kadhafi 72 uur gegeven om af te treden. "Als hij Libië de komende 72 uur verlaat, en de bombardementen stopt, dan zullen wij Libiërs afzien van vervolging voor misdaden."

Verder zei Jalil dat er geen directe gesprekken zijn tussen de oppositie en Kadhafi. Onduidelijk is of er onderhandelingen zijn tussen de opstandelingen en een afvaardiging namens Kadhafi.

Wat de opstandelingen gaan doen als Kadhafi niet aan het ultimatum voldoet, is niet duidelijk. Ze lijken niet de machtsmiddelen te hebben om ook maar iets af te dwingen. Kadhafi zit waarschijnlijk in Tripoli, een stad die de opstandelingen niet in handen hebben.

Gisteren circuleerden er berichten dat Kadhafi onder voorwaarden bereid zou zijn om te vertrekken en dat de oppoisitie bereid zou zijn om die voorwaarden te aanvaarden. Kadhafi zou onder meer bescherming van zijn familie en bezittingen eisen en immuniteit voor aanklachten. Vanmiddag sprak een functionaris van het Libische ministerie van Buitenlandse Zaken overigens tegen dat de Libische leider van plan is om te vertrekken. "Absolute onzin", aldus de functionaris.

Gevechten

De gevechten gingen vandaag gewoon door. Kadhafi-getrouwe troepen voerden aanvallen uit in het westen en oosten van het land. In het westen kwam Zawiyah, vijftig kilomteter ten westen van Tripoli, zwaar onder vuur te liggen. De stad zou zijn omsingeld. De opstandelingen zouden het centrum nog in handen hebben.

Ooggetuigen hebben tegen de BBC gezegd dat de troepen zeker vijftig tanks en 120 pantservoertuigen hebben ingezet. "Ik weet niet hoeveel doden er zijn, maar ze hebben Zawiyah in de as gelegd", aldus een bron.

In het oosten werd er gevochten bij de oliehavenstad Ras Lanuf. Gevechtsvliegtuigen bestookten woonwijken en posities van opstandelingen. Verslaggever Hans Jaap Melissen van de Wereldomroep, die in Ras Lanuf was, zegt dat er drie luchtaanvallen zijn uitgevoerd. Volgens Melissen zijn er geen slachtoffers gevallen. Er zijn berichten dat Ras Lanuf inmiddels helemaal verlaten is.

Er is nog altijd veel onduidelijkheid over de gevechten in Libië en welke partij er mogelijk aan de winnende hand is. Gisteren heroverden Kadhafi-getrouwe troepen de stad Bin Jawal op de oppositie. Die had de stad vrijdag ingenomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl