Zschäpe met haar advocaat voorafgaand aan de uitspraak
NOS Nieuws

Beate Zschäpe (NSU) krijgt levenslang voor tien neonazistische moorden

Beate Zschäpe van de neonazistische terreurgroep Nationalsozialistischer Untergrund (NSU) heeft levenslang gekregen. De Duitse is schuldig bevonden aan het medeplegen van tien moorden, heeft de rechtbank in München bepaald.

Samen met Uwe Mundlos en Uwe Böhnhardt had de inmiddels 43-jarige Zschäpe het tussen 2000 en 2007 vooral op Turks-Duitse middenstanders voorzien. Het is praktisch uitgesloten dat ze eerder vrijkomt, dat zou alleen in extreme gevallen zoals ziekte kunnen gebeuren.

Zschäpe gaat in hoger beroep. Haar advocaat vindt de uitspraak onvoldoende onderbouwd, zei hij tegen Duitse media. Het federale gerechtshof moet zich over de zaak buigen.

Verslaggever Kees van Dam vertelt hoe de rechters tot hun oordeel kwamen:

Kees van Dam bij rechtbank: levenslang voor Beate Zschäpe

Het Duitse Openbaar Ministerie had levenslang geëist tegen Zschäpe. Zij en haar metgezellen deelden fanatieke nazi-ideeën en terroriseerde immigranten in Duitsland door willekeurig mensen van buitenlandse afkomst te vermoorden, aldus de aanklacht.

Zschäpe heeft steeds tegengesproken dat ze bij de moordpartijen was betrokken en schilderde zichzelf af als een meeloper die onder invloed stond van de andere twee leden. Die pleegden zelfmoord toen de politie de NSU in 2011 wist te ontmaskeren.

Handlangers

Ook vier handlangers van de NSU zijn veroordeeld, voor hun hulp bij de moorden. De 43-jarige Ralf Wohlleben leverde wapens waarmee de moorden zijn gepleegd en krijgt tien jaar cel.

Carsten S. (38), die in een getuigenbeschermingsprogramma zit, overhandigde het moordwapen aan de twee Uwes en moet drie jaar de cel in. Hij werd veroordeeld volgens jeugdstrafrecht, dat in Duitsland tot en met 21 jaar loopt.

Holger Gerlach (44) moet drie jaar zitten voor hulp aan een terroristische groepering en André Eminger (38) krijgt daar tweeënhalf jaar voor.

Beate Zschäpe, Uwe Böhnhard en Uwe Mundlos

Het proces heeft vijf jaar geduurd en bestond uit meer dan 430 procesdagen.

Oud-correspondent Jeroen Wollaars sprak vlak voor hij terugging naar Nederland met een van de nabestaanden, de zoon van het eerste slachtoffer: een Turkse bloemenhandelaar die voor zijn bloemenstal werd doodgeschoten.

De vader van Abdulkerim Simsek werd door de NSU vermoord

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl