NOS NieuwsAangepast

Bonden: misstanden leger aanpakken

De vakbonden van Defensiepersoneel willen dat commandanten die misstanden in het leger verzwijgen, worden aangepakt. "De rotte appels moeten eruit", zegt voorzitter Jean Debie van de VBM-NOV.

Ook willen de bonden dat meldingen van klokkenluiders worden onderzocht door een instantie buiten de krijgsmacht. "Anders blijft het binnenskamers."

Zaterdag werd bekend dat bij een onderdeel van de marine in Den Helder sprake is van zelfverrijking, diefstal en intimidatie. Minister Hillen (Defensie) liet aan de Tweede Kamer weten dat er inderdaad "laakbare handelingen" zijn vastgesteld.

Hoog of laag

Hillen was niet op de hoogte van deze praktijken. Volgens voorzitter Kleian van de ACOM komt dat door de cultuur in de krijgsmacht. "Als een commandant niets wil zeggen, kan de minister hoog of laag springen, maar hij houdt zijn mond stijf dicht."

Als u meer kunt vertellen over de achtergronden van de misstanden bij de marine in Den Helder, dan horen wij graag van u via ooggetuige@nos.nl Vanzelfsprekend zullen we uw identiteit beschermen.

Van adviezen om ongewenst gedrag bij Defensie te bestrijden, is volgens de bonden niets terechtgekomen. In 2006 deed een commissie voorstellen voor een "sociaal veilige werkomgeving". Debie: "De minister heeft de voorstellen overgenomen, maar de feiten zijn nog steeds ernstig. Er is te weinig notie om snel en adequaat te reageren en dat is kwalijk."

Gemangeld

Het is niet zo dat het overal in het leger niet deugt, zegt Kleian. "Het gaat elke keer om een commandant die de regels niet naleeft en die de rommel binnenskamers houdt."

Klokkenluiders worden volgens hem "gemangeld". "Als die het Spaans benauwd krijgen, melden ze zich bij de bond. Mijn ervaring is dat Defensie het dan wel goed oppakt, maar voor die tijd is er een berg ellende."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl