'Middeninkomen kan vaak niet huren'

Woningen»
Woningen ANP

De Woonbond heeft de afgelopen twee maanden veel klachten binnengekregen van woningzoekenden die geen huis meer kunnen huren.

Ze verdienen te veel om in aanmerking te komen voor een sociale huurwoning, maar te weinig voor de meeste huurwoningen in de vrije sector of een koopwoning.

Woningcorporaties moeten door Europese regelgeving sinds januari 90 procent van hun woningen verhuren aan mensen die minder verdienen dan 33.614 euro per jaar. Vooral in de grote steden is er weinig aanbod.

Tussen wal en schip

De klachten die de Woonbond krijgt, komen onder anderen van starters die te weinig verdienen om een koopwoning te kunnen aanschaffen, maar meer verdienen dan de 33.614 euro. Ook veel ouderen die boven de inkomensgrens zitten en willen verhuizen naar een senioren- of aanleunwoning zitten klem.

Een andere groep gedupeerden bestaat uit mensen die al jaren staan ingeschreven bij een corporatie, maar nu hun inschrijvingsrechten verliezen omdat ze te veel verdienen. Ook chronisch zieken, gehandicapten en mensen die in een woongroep willen gaan wonen, vallen nu vaak tussen wal en schip.

Volgens de Woonbond leidt de nieuwe regel ertoe dat de doorstroming op de woningmarkt nog verder stagneert.

43.000

De Woonbond heeft een digitaal meldpunt geopend waar mensen en ook corporaties terecht kunnen met hun klachten. De bond wil met alle klachten naar minister Donner stappen, om zo duidelijk te maken dat hij de inkomensgrens in Brussel opnieuw ter discussie moet stellen.

De Woonbond pleit voor een verhoging van de inkomensgrens naar 43.000 euro, zodat meer mensen met een middeninkomen een woning kunnen huren.

Uit een enquête van Aedes, de koepel van woningcorporaties, blijkt dat bijna driekwart van de corporaties zich aan de nieuwe Europese regeling houdt. De overige corporaties komen met creatieve oplossingen om deze 'middeninkomens' toch te kunnen blijven huisvesten.

Zo hebben sommige corporaties de inkomensgrens opgeschroefd naar 43.000 euro. Weer andere corporaties lappen de nieuwe regeling aan hun laars. En er zijn ook corporaties, zoals Ymere, die een deel van hun huizen beschikbaar stellen voor de getroffen woningzoekenden.

Deel deze pagina

Video

Veel klachten bij woonbond

De woonbond krijgt de afgelopen maanden veel klachten van mensen die nauwelijks nog een huis kunnen krijgen. Ze verdienen te veel... voor een sociale huurwoning, maar te weinig voor de meeste koophuizen of vrije sector huurwoningen.

Audio

  • 'Het is spelen binnen de marges die er zijn' Honderden mensen die een woning zoeken, hebben problemen door een Europese regel die vanaf 1 januari geldt. Die bepaalt dat wie... meer dan 33.000 euro verdient, geen recht heeft op een sociale huurwoning. Deze mensen moeten op zoek naar wat anders, maar dat kunnen ze vaak niet betalen. De woningcorporaties en de Woonbond proberen ze nu te helpen. Trudy van Rijswijk sprak onder andere met Roel Steenbeek van woningcorporatie Ymere.
  • Directeur van de Woonbond over klachten De Woonbond krijgt veel klachten van woningzoekenden die geen huis meer kunnen huren. Ze verdienen te veel voor een sociale... huurwoning, maar te weinig voor de meeste koophuizen of huurwoningen in de vrije sector. Aan de telefoon is Ronald Paping. Hij is directeur van de Woonbond, goedemorgen.

Video en Audio

Meer video en audio