NOS NieuwsAangepast

Rechtszaken op Guantánamo hervat

De Amerikaanse militaire rechtbank op Guantánamo Bay gaat opnieuw strafzaken tegen terrorismeverdachten behandelen.

De regering-Obama acht zich hiertoe gedwongen, omdat de Republikeinen niet willen instemmen met de berechting door gewone rechtbanken in de VS. Daarnaast is er verzet bij bondgenoten van de VS om vrijgesproken gevangenen asiel te verlenen.

Verdachten

Van de 172 terreurverdachten die nog in de cel zitten op Guantánamo, zouden er ongeveer tachtig in aanmerking komen om door de militaire rechtbank te worden berecht.

De eerste die mogelijk berecht zal worden is Abd al-Rahim al-Nashiri. Hij zou het brein zijn achter de aanslag op het Amerikaanse marineschip USS Cole in Jemen. In 2000 kwamen daarbij zeventien matrozen om het leven.

Sluiting

In 2009 schortte president Obama de behandeling van nieuwe zaken op. Hij denkt dat de verdachten bij een gewone rechtbank een eerlijker proces krijgen. De speciale gevangenis op Guantánamo zou dan kunnen sluiten.

Vorige maand zei Defensieminister Gates al dat de kans op sluiting van de gevangenis erg klein is. Obama zei bij zijn aantreden dat Guantánamo Bay begin 2010 dicht zou zijn. Hij noemde de gevangenis, waar verdachten zonder proces vastzitten, een betreurenswaardig hoofdstuk in de Amerikaanse geschiedenis.

De Amerikaanse president blijft voorstander van volledige sluiting van de gevangenis, maar het is niet waarschijnlijk dat dit nog in zijn ambtstermijn lukt. Die loopt tot begin 2013.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl