NOS NieuwsAangepast

Hillen erkent misstanden bij marine

Minister van Defensie Hillen schrijft aan de Tweede Kamer dat hij "onaangenaam verrast" is door berichten over misstanden bij de marine in Den Helder. De Volkskrant berichtte zaterdag over zelfverrijking, diefstal en intimidatie door leidinggevenden van het marineonderdeel CAMS Force Vision. Daar worden defensiesoftware en maritieme wapensystemen ontwikkeld.

In de brief (pdf) aan de Kamer schrijft Hillen dat er inderdaad "laakbare handelingen" zijn vastgesteld en dat hij daarom aangifte doet. Naar aanleiding van de berichten over de misstanden hadden de PvdA en de SP de minister om opheldering gevraagd.

Verscherpt toezicht

Uit de brief blijkt dat de twee leidinggevenden na een onderzoek vorig jaar disciplinair zijn gestraft. Aanvankelijk besloot Defensie het daarbij te laten, maar inmiddels vindt Hillen dat niet voldoende meer. Hij laat de Koninklijke Marechaussee nu onderzoeken of er strafbare feiten zijn gepleegd.

Eén van de twee leidinggevenden heeft inmiddels een andere functie, de ander is vandaag per direct overgeplaatst. Ook zijn de interne regels verduidelijkt en is het toezicht daarop verscherpt, schrijft Hillen.

Slechte werksfeer

Het marineonderdeel CAMS valt onder de Defensie Materieel Organisatie (DMO). Vorige maand bleek dat bij een andere afdeling daarvan, in Den Haag, ook ernstige integriteitsschendingen waren vastgesteld. In een debat met de Tweede Kamer daarover zei Hillen toen dat het om een uniek en reeds opgelost incident ging en dat hem bij interne navraag was gemeld dat er geen nieuwe gevallen bekend waren.

"Ik werd dan ook onaangenaam verrast door de berichtgeving in de Volkskrant van 5 maart jl. over het CAMS in Den Helder", schrijft Hillen.

De minister maakt zich zorgen over de slechte werksfeer bij DMO-onderdelen. Een extern deskundige zal daarom de bedrijfscultuur van de DMO onder de loep nemen en daarbij ook kijken naar andere mogelijke integriteitsschendingen, schrijft de minister.

Geschrokken

De Tweede Kamer is geschrokken over de onthulling van misstanden bij de Defensie Materieel Organisatie. De VVD noemt de affaire zorgelijk en vindt dat er een cultuuromslag bij defensie moet komen. De PVV spreekt van een doofpot en vraagt om keihard optreden van minister Hillen. De SP vindt het kwalijk dat Hillen niet wist wat er speelde op zijn ministerie. De fractie staat achter de maatregelen die nu genomen zijn. PvdA en SP willen snel een Kamerdebat over de kwestie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl