NOS NieuwsAangepast

Zorgdirecteur erkent karige zorg

Directeur Kars van de Zorggroep Rijnmond erkent dat de behandeling van dementerende bejaarden ontluisterend kan zijn. Hij noemde het beeld van undercoverjournalist Ivo van Woerden van HP/De tijd van de verpleegzorg deels realistisch.

"Het beeld dat Van Woerden heeft opgetekend, is het beeld van mensen die vaak in een heel ontluisterende situatie verkeren, mensen die dementeren. Dementie is een ernstige ziekte", zei Kars in Met Het Oog Op Morgen.

Tillen, duwen en trekken

Van Woerden werkte twee maanden bij Zorggroep Rijnmond. Volgens hem is daar geen tijd voor persoonlijke aandacht. Demente bejaarden worden bijna de hele dag in bed gehouden en lange tijd niet verschoond.

"Om zeven uur begon je met wassen, dat duurde tot een uur of twaalf. Dan is de laatste wel uit bed", vertelde Van Woerden in Met Het Oog Op Morgen. "Dan is de lunch, maar sommige mensen hebben hun ontbijt nog voor zich staan, maar dat wordt gauw weggehaald en vervangen."

"Dan komt er een toiletronde en vanaf half drie begonnen we alweer mensen naar bed te brengen, want die moeten voor tien uur 's avonds liggen. Het is heel hard werken, maar heel onpersoonlijk. Je bent de hele dag bezig met tillen, duwen en trekken", zegt Van Woerden.

"Ik denk nu: 'waar moet ik straks met mijn moeder heen'. Want in de huizen waar ik gewerkt heb, zou ik haar niet met een goed gevoel achterlaten."

Zomerperiode

Van Woerden werkte in de zomermaanden op verschillende locaties van Zorggroep Rijnmond. Volgens Kars is de zorg normaal wel wat beter. "Het beeld dat Van Woerden heeft omschreven, is ook zeker een beeld dat zo voorkomt. Het is akelig om mensen te zien dementeren en de gevolgen daarvan zijn vaak zeer ingrijpend."

"Het beeld dat hij schetste, is realistisch omdat hij als invalkracht in een moeilijke periode van het jaar hier gewerkt heeft. Dan heb je te maken met een personeelstekort dat groter is dan dat het feitelijk is."

"In de zomerperiode moet je het zien te klaren met minder personeel en moet je gebruikmaken van inval- en vakantiekrachten. En dan is het heel hard werken."

Volgens Kars is de hoofdzaak dat politiek en samenleving niet meer geld willen betalen voor de verpleegzorg.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl