NOS NieuwsAangepast

Libië zet oorlogsvliegtuigen in tegen rebellen

Libië heeft oorlogsvliegtuigen ingezet in de strijd tegen de opstandelingen. Verslaggevers van persbureau AP zagen luchtaanvallen op de rebellen in Bin Jawad, op 160 kilometer afstand van Sirte. Ook werd er zwaar gevochten tussen grondtroepen en de rebellen. De stad zou heroverd zijn door de troepen van Kadhafi.

Ook Zawiyah zou weer in handen zijn van Kadhafi. Dat meldt de Libische staatstelevisie. Het leger zou de stad na zware gevechten hebben heroverd.

Zawiyah is van grote strategische betekenis. De stad met 200.000 inwoners ligt op 50 kilometer van de hoofdstad Tripoli, die tot nu toe stevig in handen is van Kadhafi.

Of de berichten kloppen is niet duidelijk. De opstandelingen hebben tot nu toe gezegd dat ze alle aanvallen op hun posities hebben afgeslagen.

Moskee als ziekenhuis

Gisteren kwamen bij de gevechten in Zawiyah tientallen mensen om, volgens inwoners van de stad voornamelijk burgers. Ooggetuigen meldden dat het leger in het wilde weg om zich heen schoot.

De opstandelingen zouden hun gewonden zelf verzorgen in een noodhospitaal in een moskee. Ze zijn bang dat hun mensen worden vermoord als ze naar een ziekenhuis worden gebracht dat onder toezicht staat van het Libische leger.

Omsingeld

Elite-troepen van Kadhafi proberen meer steden te heroveren maar opstandelingen zeggen dat ze de aanvallen steeds weten af te slaan. Zo zou het heroveren van Ras Lanuf zijn mislukt.

De rebellen claimen dat ze bij de stad een legerhelikopter hebben neergehaald. De helikopter zou bij de havenstad in zee zijn gestort.

Ook meldde de staatstelevisie de val van Misrata, maar een rebellenleider in de stad zegt dat er niet eens is gevochten. "We horen wat schoten rond het vliegveld, waar regeringstroepen zijn omsingeld door revolutionairen. Zij schieten af en toe om mensen bang te maken."

Volgens de Libische staats-tv is het leger nu op weg naar de stad Benghazi.

Schoten in Tripoli

In Tripoli zelf zijn vanochtend schoten gehoord, maar dat ging waarschijnlijk om vreugdeschoten. Het geweervuur begon rond zes uur vanmorgen en hield urenlang aan.

In eerste instantie werd gedacht dat de rebellen nu ook de hoofdstad hadden bereikt, maar later stelde een regeringswoordvoerder dat het ging om vreugdeschoten van Kadhafi-getrouwen die reageerden op het nieuws over Zawiyah.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl