NOS NieuwsAangepast

Fine Gael en Labour vormen Ierse coalitie

In Ierland is een akkoord bereikt over de vorming van een coalitieregering. De twee grootste partijen, Fine Gael en Labour, gaan samen regeren.

Het nieuws werd bekendgemaakt door de leider van Fine Gael, Enda Kenny. Hij wordt de nieuwe premier van Ierland. Hoe de ministersposten worden verdeeld over de twee partijen is nog niet bekend.

Renteverlaging

De nieuwe Ierse regering zal zich houden aan de financiële doelen die zijn afgesproken met de Europese Unie en het IMF. Wel zal de nieuwe premier Kenny proberen om de rente die de EU en het IMF rekenen voor de miljardenlening aan Ierland, omlaag te krijgen.

Het land ontving 85 miljard euro om de crisis door te komen. De hoge rente bemoeilijkt het economisch herstel, zegt hij.

Labour wilde eigenlijk een jaar extra om het begrotingstekort, dat nu nog 12 procent bedraagt, terug te brengen tot 3 procent. Maar het blijft 2015, zoals was afgesproken, zegt nu ook Labour.

Fianna Fail

Het akkoord tussen de beide partijen werd in zes dagen bereikt. De verkiezingen in Ierland werden ruim een week geleden gehouden en het centrumrechtse Fine Gael werd de grote winnaar, gevolgd door de sociaaldemocratische partij Labour.

De centrumrechtse regeringspartij Fianna Fail werd afgerekend op de economische crisis en kreeg maar 15 procent van de stemmen. Dat is eenderde minder dan bij de verkiezingen van 2007. Fianna Fail heeft Ierland de afgelopen 79 jaar bijna onafgebroken bestuurd.

De opkomst bij de Ierse parlementsverkiezingen was 70 procent.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl