NOS NieuwsAangepast

'Opsluiten Nederlanders terecht'

De Libische leider Kadhafi noemt het normaal dat Libië drie Nederlandse militairen gevangen houdt, omdat ze zonder toestemming het land zijn binnengekomen. Kadhafi zei dat tegen het Franse blad Journal du Dimanche.

Kadhafi zegt dat hij teleurgesteld is dat het buitenland hem niet steunt in zijn strijd tegen terrorisme. "Wij hebben de afgelopen jaren samengewerkt in de strijd tegen terrorisme. Waarom helpt niemand ons nu dan?"

Mediterrane landen lopen volgens hem het risico dat ze te maken krijgen met de islamitische jihad als zijn tegenstanders de macht grijpen, met een grote toestroom van vluchtelingen naar Europa als gevolg.

'Goed verzorgd'

Oud-minister van Defensie Joris Voorhoeve denkt dat de drie Nederlandse militairen geen lijfelijk gevaar lopen. Dat zei hij in het tv-programma Buitenhof. "Ik zou geen grote ongerustheid hierover willen aanwakkeren."

"Het is niet in het belang van Kadhafi en zijn regime om deze mensen het leven heel erg moeilijk te maken", denkt Voorhoeve. "Kadhafi weet dat de internationale media meekijken. Ik schat in dat ze goed zullen worden verzorgd en dat het een kwestie van tijd is, van onderhandelen, van de juiste contacten om te kijken of je ze er uit kunt krijgen."

Voorhoeve denkt dat diplomaten en zakenlieden zullen moeten proberen de Nederlanders vrij te krijgen. "Er zijn vast wel mensen die enige invloed hebben op en connecties hebben met het regime."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl