Plakken staal worden tot rollen staal uitgewalst in de warmbandwalserij van staalbedrijf Tata Steel in IJmuiden.
NOS NieuwsAangepast

Trump begint handelsoorlog met EU: heffing op staal en aluminium

De VS voert heffingen in op staal en aluminium uit de Europese Unie. De Amerikaanse president Trump had vooralsnog een uitzonderingspositie ingesteld voor de Europese Unie, maar daar komt nu een einde aan.

"De gesprekken duurden langer dan we hoopten", verklaart de Amerikaanse minister Wilbur Ross van Buitenlandse Handel. "De onderhandelingen met de EU vorderen wel, maar te weinig om ze het voordeel van een uitzondering op de importheffingen te gunnen." Ross denkt niet dat de importheffingen een impact hebben op de Amerikaanse economie.

Het Amerikaanse besluit heeft tot gevolg dat met ingang van morgen een importheffing van 25 procent geldt op staal dat van de Europese Unie naar de VS gaat. Op aluminium komt een heffing van 10 procent. Ook Canada en Mexico krijgen te maken met hogere importtarieven.

Whiskey en spijkerbroeken

De EU zag de bui hangen en komt met tegenmaatregelen voor zo'n 2,8 miljard euro. Zo zullen onder meer Harley Davidson-motoren uit Wisconsin, whiskey uit Kentucky en Levi's spijkerbroeken uit Californië met Europese importheffingen te maken krijgen. Die gaan op 17 juni in, conform de regels van de Wereldhandelsorganisatie WTO.

Voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie vindt het een slechte dag voor de wereldhandel. De heffingen zijn "ongerechtvaardigd en onaanvaardbaar" en daarom komen er extra heffingen tegen de VS en stapt de EC naar de WTO. "We zullen de belangen van de EU verdedigen."

'Wat zij doen, kunnen wij precies hetzelfde doen'

Nederland staat niet in het lijstje van de tien belangrijkste staalpartners van Amerika maar de gevolgen voor de Nederlandse staalindustrie kunnen wel groot zijn.

De metaalindustrie, verenigd in de FME, is dan ook woedend. 'Er hangt de wereld een handelsoorlog boven het hoofd die zich als een olievlek zal uitbreiden naar andere sectoren", aldus de FME. "Trumps staalstrijd zal leiden tot een economische schroothoop." Nederland exporteert jaarlijks voor 600 miljoen euro aan staal naar de VS.

Minister Kaag van Buitenlandse Handel wil niet van een handelsoorlog spreken. "Als we het een oorlog gaan noemen, dan wordt het ook een oorlog", zei ze op NPO Radio 1. Ze noemt de tegenmaatregelen van de EU "balancerende maatregelen die van belang zijn voor de geloofwaardigheid" van de EU. Kaag wil in dialoog blijven met de Amerikanen. "Maar dialoog betekent niet het met elkaar eens zijn."

Hoog niveau

De VS kondigde de staal- en aluminiumtarieven in maart aan, maar stelde deze twee keer uit om met de EU en andere landen nog tot bilaterale afspraken te komen als 'bevriende landen'.

De afgelopen weken werd er op hoog niveau overleg gevoerd over de heffingen. Woensdag sprak de Eurocommissaris van Handel, Malmström, nog met de Amerikaanse minister Ross van Handel. Dat leverde niks op.

Duitsland noemt de importheffingen illegaal en vindt dat de aangedragen reden van 'nationale veiligheid' niet opgaat. Duitsland is de belangrijkste Europese staalexporteur. Daarnaast heeft Trump het ook gemunt op de Duitse auto-industrie. Volgens hem rijden er te veel Mercedessen, Audi's en BMW's in steden als New York.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl