NOS NieuwsAangepast

Koningin Elizabeth naar Ierland

Voor het eerst in honderd jaar brengt een Britse vorst een officieel bezoek aan Ierland. Koningin Elizabeth heeft aangekondigd er binnenkort op staatsbezoek te gaan.

Het bezoek zal waarschijnlijk plaatsvinden in mei en drie dagen duren. De laatste Britse monarch die Ierland bezocht was koning George V. In 1911 was hij een kleine week in Ierland, dat toen nog onderdeel was van Groot-Brittannië.

Strijd

Ierland werd in 1922 onafhankelijk van Groot-Brittannië, na een bloedige guerillastrijd van twee jaar. Daarna maakte de aanhoudende onrust in Noord-Ierland, dat bij het Verenigd Koninkrijk bleef horen, een staatsbezoek onmogelijk.

De Queen was wel regelmatig in Noord-Ierland te vinden, waar ze een verblijf heeft. Ook werd Ierland al eens bezocht door lagere leden van het koningshuis, zoals prins Charles.

Pas sinds 1998 werd er voorzichtig gespeculeerd over een officieel bezoek van de koningin. In dat jaar sloten de strijdende partijen in Noord-Ierland het Goede Vrijdag-akkoord, wat de weg vrijmaakte voor een gezamelijke regering. Nu na ruim een decennium onderhandelen die er ook is gekomen, werd de tijd juist geacht voor het bezoek.

Tegenstanders

Overigens zijn er nog steeds mensen die het bezoek te vroeg vinden. Zo is Sinn Feinbaas Gerry Adams tegen. "Het is uiteraard een teken dat de tijden veranderen, maar wij vinden het nog prematuur en we verwachten dat onze mening gerespecteerd wordt."

Tegenstanders van het bezoek willen dat Groot-Brittannië eerst Noord-Ierland opgeeft en de verantwoordelijkheid neemt voor tachtig jaar strijd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl