NOS NieuwsAangepast

Bericht spionage verrast Defensie

Het ministerie van Defensie heeft met verbazing gereageerd op het bericht dat Nederland zich volgens Libië schuldig heeft gemaakt aan spionage. Defensie zegt niets te weten van een aanklacht.

Gisteren werd op de Libische staatstelevisie gezegd dat de vlucht van de Nederlandse marinehelikopter naar Sirte was bedoeld om spionnen te droppen of op te halen. Er werd gesproken van een samenzwering.

Defensie benadrukt dat het ging om een 'consulaire evacuatie-operatie'. Het ministerie betreurt het bovendien dat er zoveel over de actie wordt gespeculeerd. De regering probeert via stille diplomatie de drie marinemensen vrij te krijgen.

'Verstorend'

Premier Rutte zei gisteren op zijn wekelijkse persconferentie dat hij, zolang hij dat nodig acht, niets over de kwestie zegt. Volgens hem kan iedere uitspraak die buiten het diplomatieke verkeer wordt gedaan "verstorend werken".

Ook de bewindslieden van Defensie en Buitenlandse Zaken zwijgen over de zaak. Wel heeft Rutte beloofd om na afloop volledige openheid te geven.

Dwaze aantijging

Oud-minister van Buitenlandse Zaken Ben Bot zei vanmorgen in het NCRV-programma Cappuccino dat de beschuldiging van spionage elke grond mist. Volgens hem probeert Libië de inzet over de vrijlating van de gevangengenomen militairen te verhogen met een dwaze aantijging.

Hij zegt verder dat moet worden afgewacht of de beschuldiging van spionage wordt omgezet in een daadwerkelijke aanklacht. Bot benadrukt dat de onderhandelingen met Libië over de vrijlating van de militairen een kwestie van geduld zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl