NOS NieuwsAangepast

Marineschepen VS arriveren op Kreta

Twee Amerikaanse marineschepen zijn op Kreta aangekomen. De VS stuurde ze vanwege de situatie in Libië naar de Amerikaanse marinebasis op het Griekse eiland.

Aan boord van de schepen waren 4000 militairen, onder wie 1300 mariniers. Zij voegen zich bij de 400 man die woensdag al op de Amerikaanse legerbasis aankwamen.

Het Pentagon zegt voorlopig geen plannen te hebben voor een militaire inzet in Libië, maar wil "alle opties open houden voor president Obama".

No-flyzone

Een van die opties is het instellen van een no-flyzone boven Libië, om te voorkomen dat Kadhafi zijn luchtmacht gebruikt om burgers te bestoken. Ideaal gesproken zou daar een VN-resolutie over moeten worden aangenomen, maar dat is niet noodzakelijk. Zo was de no-flyzone in Irak uit de jaren negentig een Brits-Amerikaanse aangelegenheid.

Rusland heeft al laten weten niks te zien in een no-flyzone en zou in de Veiligheidsraad een resolutie kunnen blokkeren. Italië wil wel bases beschikbaar stellen, maar eist dan een VN-resolutie.

Op Kreta was gisteren een demonstratie tegen de troepenopbouw van de VS. Zo'n honderd demonstranten waren op de been in de stad Hania vlakbij de legerbasis.

NAVO

Niet alleen de Verenigde Staten verzamelt troepen in Kreta, ook de NAVO trekt militairen samen rond een basis in Souda, in het noordwesten van het eiland. Van hieruit kunnen schepen binnen negen uur de Libische kust bereiken. Vliegtuigen hebben daar twintig minuten voor nodig.

Duitse NAVO-vliegtuigen hebben deze week vanaf Kreta EU-burgers uit Libië opgehaald. Militaire operaties in Libië mogen vanaf Kreta alleen worden uitgevoerd als de VN dat goedkeurt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl