NOS NieuwsAangepast

Operatie in Libië draaide om snelheid

Bij de reddingsoperatie in Libië waarbij drie Nederlandse marinemensen gevangen zijn genomen, draaide het vooral om snelheid. Daarom is er gekozen voor een kleinschalige actie en niet voor een grotere militaire operatie. Dat melden bronnen bij Defensie aan de NOS.

De operatie was bedoeld om een Nederlandse ingenieur uit Libië weg te halen. Hij is daar inmiddels weg en maakt het goed, zegt zijn bedrijf.

Familie ingelicht

De drie ervaren militairen, onder wie de vrouwelijke piloot, worden door Libië op een onbekende plek vastgehouden. Via diplomatieke weg probeert Nederland de marinemensen vrij te krijgen. De meest betrokken kabinetsleden willen daar in het belang van de militairen niets over zeggen.

De familieleden van de bemanning van het fregat Tromp zijn per brief ingelicht over mislukte actie. Dat is via NRC Handelsblad naar buiten gekomen. De commandant der zeestrijdkrachten Borsboom schrijft dat hij erg bezorgd is over het lot van de drie.

Speciale eenheden

Veel deskundigen zeiden vandaag dat Nederland met speciale eenheden Libië in had gemoeten, bijvoorbeeld met leden van het Korps Mariniers of met commando's, maar het opzetten van zo'n operatie kost tijd. Blijkbaar was die er niet.

Heel bewust koos de Defensieleiding voor snelheid. De twee evacués stonden bij het strand klaar. In tegenstelling tot wat af en toe is gesuggereerd, hoefde de helikopter niet diep vijandig gebied in te vliegen. Binnen een paar minuten was de Lynx vanaf het fregat op het strand. Het oppikken zou een minuut duren, waarna de heli kon opstijgen en wegvliegen.

Maar van opstijgen kwam het niet meer. Of er sprake is van een blunder is niet duidelijk, omdat er zo weinig details van de voorbereiding en de operatie zelf bekend zijn.

Andere evacuaties

Ondertussen worden er nog steeds medewerkers van oliemaatschappijen geëvacueerd. Een Nederlandse piloot van de Maltese maatschappij Medavia, die evacuatievluchten uitvoert voor olieconcerns als Total en BP, zegt dat hij van de Libische autoriteiten nog steeds gewoon toestemming krijgt om in het land mensen op te halen.

"Het heeft nu wel iets meer voeten in aarde, maar er is toestemming te krijgen", zegt Jeroen de Klein. "Er kunnen vluchtplannen ingediend worden en die worden goedgekeurd."

Verrast

De Klein pikte ook de afgelopen dagen nog mensen uit de Libische woestijn op en bracht ze via Tripoli naar Malta. Hij merkt weinig van de veranderingen en de opstand in Libië.

"Het enige dat je merkt is dat de gebruikelijke mensen er niet zijn. Er zijn nu nieuwe mensen en die zijn heel erg huiverig voor buitenlandse toestellen, dus je moet wat meer papieren overleggen en wat meer uitleggen over wat je komt doen, maar wij komen al jaren dus dan is er niks aan de hand."

De Klein was verrast toen hij hoorde van de mislukte actie van Nederland. "Waarom er zonder toestemming een buitenlandse macht Libië moest binnenkomen om mensen op te halen, dat snap ik niet echt, nee." In de ochtend vliegt hij opnieuw naar Libië om expats op te pikken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl