NOS NieuwsAangepast

CDA presenteert zes kandidaat-voorzitters

Het CDA heeft zes kandidaten voor het voorzitterschap gepresenteerd. Onder de kandidaten zijn onder meer Sjaak van der Tak en de Utrechtse predikante Ruth Peetoom.

Van der Tak is burgemeester van Westland. Eerder was hij wethouder in Rotterdam, waar het CDA een college vormde met Leefbaar Rotterdam. Peetoom is predikante in Utrecht. Op het partijcongres in oktober stemde zij tegen de vorming van een kabinet met gedoogsteun van de PVV. Peetoom is getrouwd met voormalig CNV-voorzitter René Paas.

Zuid-Holland

Andere kandidaten zijn Ton Roerig, oud-wethouder van Hilversum, advocaat en oud-wethouder Jan de Visser, de Noordwijkse wethouder Martijn Vroom en Ronald Zoutendijk, die nu vicevoorzitter van het CDA in Wassenaar is.

Behalve Peetoom, die in Utrecht woont, komen alle kandidaten uit de provincie Zuid-Holland. Alle kandidaten zijn bovendien protestants. In het CDA ligt de verdeling van posten onder protestanten en katholieken gevoelig.

Stemmen

Tot 21 maart kunnen de CDA-leden stemmen op hun favoriete kandidaat. De twee kandidaten met de meeste stemmen zullen zich presenteren op het CDA-congres op 2 april. De tweede stemronde loopt tot de sluiting van dit congres.

De nieuwe voorzitter moet een belangrijke rol spelen in de discussie over de koers van de partij, na de recente verkiezingsnederlagen. Nu is oud-Kamerlid Liesbeth Spies waarnemend voorzitter. Zij volgde Henk Bleker op, die ook interim-voorzitter was. Hij is staatssecretaris van Landbouw geworden in het kabinet-Rutte.

Terugtrekking

Aanvankelijk waren ook oud-minister Deetman en de hoogleraar Grapperhaus kandidaat, maar zij trokken zich terug.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl