NOS NieuwsAangepast

ABN Amro meldt goede jaarcijfers

Door verslaggever André Meinema

ABN Amro zegt een goed jaar achter de rug te hebben. De bank leed wel verlies, maar dat komt door hoge eenmalige kosten. Het negatieve resultaat was ruim 400 miljoen euro tegen een winst van 274 miljoen euro in 2009.

Zonder de bijzondere kostenposten maakte ABN Amro ruim een miljard euro winst. De bank profiteert van het herstel van de Nederlandse economie, zegt financieel topman Jan van Rutte. "We hadden een groei in zowel activiteiten als opbrengsten."

Hollandsche Bank-Unie

Het verlies is volgens hem vooral te wijten aan de gedwongen verkoop van de Hollandsche Bank-Unie aan Deutsche Bank. ABN Amro, dat tijdens de kredietcrisis in 2008 door de staat werd overgenomen, moest op last van de

Europese Commissie dit onderdeel afstoten. Omdat de verkoop gedwongen en onder grote tijdsdruk moest plaatsvinden werd een boekverlies geleden van ruim 800 miljoen euro.

Ook de kosten van het reorganiseren en in elkaar schuiven van Fortis Bank en ABN Amro Bank drukten het resultaat en kostte in 2010 bijna 700 miljoen euro.

Beursgang

Van Rutte verwacht dat ABN Amro en Fortis vanaf 2013 een "volledig geïntegreerde" bank zullen zijn. Ook in 2011 en 2012 zullen er dus nog kosten gemaakt moeten worden. Vanaf dat moment kan de staatsbank weer op eigen benen staan.

Het kabinet wil ABN Amro over een paar jaar weer verkopen, een beursgang wordt in 2014 verwacht. Met een beursgang hoopt de staat de circa 25 miljard euro terug te verdienen die het in de nationalisatie avn ABN AMRO en Fortis gestoken heeft.

Bestuursvoorzitter Gerrit Zalm kondigde wel aan dat de bank vanaf dit jaar weer dividend gaat uitkeren. De staat kan als eigenaar rekenen op 4 procent van de winst. Een concrete winstverwachting wilde Zalm niet afgeven, maar naar verwachting zal de winst na aftrek van bijzondere kosten voor 2011 neerkomen op ongeveer 300 miljoen euro.

Risico's

In een analyse stelt de bank dat de economie in 2010 robuust is gegroeid. Toch is er voor 2011 geen reden voor euforie, omdat er op drie fronten verkrapping dreigt:

Overheden staken het economisch stimuleringsbeleid,er zitten miljardenbezuinigingen aan te komen en dat zullen burgers merken,en de rente gaat omhoog.

De oplopende inflatie als gevolg van gestegen voedsel- en grondstoffenprijzen en mogelijke renteverhogingen door de ECB kunnen remmend werken op de economie en tasten de koopkracht van burgers aan.

Over de schuldencrisis en landen als Griekenland, Ierland en Portugal maakt Zalm zich inmiddels minder zorgen. ABN AMRO heeft in die landen opgeteld 1,8 miljard euro aan staatsobligaties uitstaan.

Van de 1,4 miljard aan Grieks schuldppapier houdt de bank rekening met een mogelijk verlies van 216 miljoen euro. Van de 25,5 miljard aan staatsobligaties zijn ruim de helft Nederlandse staatsobligaties en voor bijna 5 miljard Duits en Frans staatspapier.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl