NOS NieuwsAangepast

'Beelden voer voor interessante discussie'

Door redacteur Emil van Oers

De beelden die de Libische staatstelevisie liet zien van de gevangengenomen Nederlandse militairen zijn voer voor een "interessante discussie". Dat zegt militair historicus Christ Klep.

De bemanningsleden werden herkenbaar op televisie getoond en dat zou in strijd zijn met internationale wetgeving. Ze komen kort in beeld, gezeten in een kantoortje met een blikje fris.

Dat is verboden volgens de Geneefse Conventie, die ook door Libië is ondertekend. Krijgsgevangenen mogen niet herkenbaar in beeld worden gebracht.

"Maar het is de vraag of we het hier over krijgsgevangenen hebben", zegt Klep. "Dat is een interessante discussie. Het is geen oorlog tussen de twee landen, maar in de Geneefse Conventie staat dat strijders of gewapende mensen die gevangen zijn genomen netjes behandeld moeten worden en ook zo snel mogelijk weer moeten worden geretourneerd naar het land van herkomst."

Wapens

Op de beelden worden ook voorwerpen getoond die blijkbaar aan boord van de helikopter werden aangetroffen, zoals enkele handwapens, een telefoon en wat dollars.

Volgens Christ Klep horen de wapens bij de standaarduitrusting en is er niets bijzonders te zien. "De dollars zijn vrij uitzonderlijk, maar die kunnen goed gebruikt worden als smeergeld, dat is heel gebruikelijk", zegt Klep. "Dat gebeurde bijvoorbeeld in Bosnië ook erg vaak."

'Geen toestemming'

De Libische staatstelevisie noemt de evacuatiepoging van de Nederlanders "in strijd met elk internationaal recht".

"Volgens de zender al-Arabiya was dit een helikopter om mensen te evacueren, maar hier zien we wat anders", zegt de presentator als de wapens getoond worden. "De helikopter is het Libische luchtruim binnengevlogen en geland in Sirte, zonder enige toestemming van de Libische autoriteiten."

Ook liet de staatstelevisie beelden zien van burgers die staan te juichen bij de helikopter. Omdat onder de beelden geen geluid zat, is niet duidelijk wat er werd gescandeerd.

Uitzonderlijk

Het feit dat Libië de Geneefse Conventie heeft ondertekend, wil niet zeggen dat de regels strikt worden nageleefd. "Het is maar de vraag wat die wetten in deze situatie waard zijn. Formeel moeten ze gehandhaafd worden, maar dit is natuurlijk wel uitzonderlijk", zegt Klep.

De gevangengenomen militairen waren zondag gearresteerd toen ze twee mensen wilden evacueren uit de kuststad Sirte, de geboortestad van Kadhafi.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl