NOS NieuwsAangepast

Staatstelevisie toont beelden Nederlanders

De Libische staatstelevisie heeft beelden getoond van de Nederlandse marinehelikopter die zondag in handen viel van regeringsmilities. Op de beelden zijn onder meer wapens te zien. Ook de bemanningsleden komen in beeld.

De militairen waren zondag gearresteerd toen ze twee mensen wilden evacueren uit de kuststad Sirte, de geboortestad van Kadhafi. De staatsomroep van het Noord-Afrikaanse land stelt dat de Nederlanders "in strijd met het internationaal recht" zonder toestemming het Libische luchtruim zijn binnengevlogen.

"Volgens de zender al-Arabiya was dit een helikopter om mensen te evacueren. Maar hier zien we wat anders", zegt de presentator als de wapens getoond worden.

"De helikopter is het Libische luchtruim binnengevlogen en geland in Sirte, zonder enige toestemming van de Libische autoriteiten. En dat is in strijd met elk internationaal recht."

Blikje fris

De bemanningsleden komen later kort in beeld, gezeten in een kantoortje. Ze drinken fris uit een blikje. Daarna volgen meer beelden van de voorwerpen die blijkbaar aan boord van de helikopter werden aangetroffen, zoals enkele handwapens, een telefoon en wat dollars.

Ook liet de staatstelevisie beelden zien van burgers die staan te juichen bij de helikopter. Omdat onder de beelden geen geluid zat, werd niet duidelijk wat er werd gescandeerd.

Evacué aangekomen

De Nederlander die door de marinehelikopter uit Libië zou worden weggehaald, is inmiddels aangekomen in Nederland. Hij landde aan het eind van de middag op vliegveld Eindhoven.

De man werkte voor het ingenieursbureau Royal Haskoning in Libië. Dat bevestigde het bedrijf van de man tegenover de NOS.

Het bedrijf had in totaal drie mensen in Libië. Twee Britten zijn vorige week al naar huis teruggekeerd.

Gevangengenomen

De evacuatie van de man en een andere Europeaan uit Libië mislukte zondag, toen de Nederlandse helikopter werd tegengehouden door Kadhafi-getrouwe troepen.

De Nederlander en de andere Europeaan kregen van de Libische autoriteiten toestemming het land te verlaten. Ze werden overgedragen aan de Nederlandse ambassade.

De evacués zouden worden opgepikt in Sirte, 450 km van Tripoli, dat nog altijd in handen is van Kadhafi. Voor de operatie was geen toestemming gevraagd aan de Libische autoriteiten.

Achter de schermen

Met de bemanning van de helikopter gaat het voor zover Defensie weet goed. Volgens Koos van Dam, zaakgelastigde in Libië in de jaren tachtig en oud-ambassadeur in meerdere landen, moet de ambassadeur in Libië zoveel mogelijk op de achtergrond opereren: "Het moet allemaal achter de schermen. Als je hierover te veel naar buiten brengt, dan raakt het verstoord. Het eerste belang is onze mensen vrij krijgen."

De huidige ambassadeur is volgens Van Dam de juiste man om de onderhandelingen te voeren. Hij onderhandelde in de jaren 90 over mensen die door Saddam Hoessein waren gegijzeld. "Hij had daar dagelijks contact met de meeste gijzelaars. Als er iemand ervaring heeft, dan is hij dat. Je kunt er geen opleiding voor volgen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl