NOS NieuwsAangepast

Koppejan slaat alarm over koers CDA

CDA-fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma vindt dat het Kamerlid Ad Koppejan kritiek op de koers van de partij eerst in de fractie had moeten bespreken.

Koppejan pleit na de verkiezingsnederlaag voor het CDA bij de Provinciale Statenverkiezingen voor een fundamentele bezinning op de koers van zijn partij.

Koppejan was tijdens de formatie in 2010 één van CDA'ers die fel tegen deelname aan een kabinet met gedoogsteun van de PVV was. Hij werd, samen met Kathleen Ferrier, dissident genoemd.

'Diepe crisis'

Hij vindt dat het CDA op dit moment één van de diepste crises uit zijn bestaan beleeft. In een discussiestuk zegt hij dat het "vijf voor twaalf" is.

Volgens Koppejan ontbreekt het de partij aan een eigen authentiek verhaal. Hij vindt dat het CDA "terug moet naar het midden".

Volgens Koppejan is de partij door de eenzijdige rechtse koers uit balans geraakt. Hij voegt eraan toe dat zijn oproep niet betekent dat hij de deelname van het CDA aan het kabinet-Rutte weer ter discussie wil stellen.

Van Haersma Buma zei na een fractievergadering dat al eerder is afgesproken dat er discussie nodig is over de koers van de partij. "Maar de discussie moet niet worden gevoerd in de media, voordat die in fractie aan de orde komt."

In Nieuwsuur legt Ad Koppejan vanavond uit waar het volgens hem met het CDA naartoe moet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl