NOS NieuwsAangepast

Resultaten en reacties per partij

Vergeleken met de Provinciale Statenverkiezingen van 2007 wint de PVV de meeste zetels. Het CDA is de grootste verliezer.

Bekijk hier de resultaten - en de reacties - per partij, op basis van 98,9 procent van de uitgebrachte stemmen; dat percentage is nu geteld.

VVD

De VVD heeft, zoals verwacht, gewonnen. De partij haalde 19,6 procent van de stemmen. Vier jaar geleden haalden de liberalen 17,9 procent van de stemmen. VVD-leider Rutte noemt de verkiezingsavond "razendspannend". "Het ziet ernaar uit dat ook in de Eerste Kamer de VVD de grootste partij van Nederland is", zei de premier. "Maar het echte werk gaat nu beginnen", voegde hij eraan toe. De VVD-lijsttrekker in de Eerste Kamer, Loek Hermans, is blij dat zoveel mensen vertrouwen hebben in zijn partij, maar erkent dat het makkelijker voor het kabinet zou zijn als dat een meerderheid zou hebben in de Senaat. Het ziet er nu naar uit dat die meerderheid er niet komt. "Het zal een heel stuk moeilijker worden", aldus Hermans.

CDA

Het CDA heeft flink verloren, al was het verlies minder groot dan werd verwacht. In 2007 haalden de christen-democraten nog een kwart van de stemmen, maar nu kwamen ze niet verder dan 14,2 procent. Vicepremier Verhagen noemt het "buitengewoon jammer" dat zijn partij verloren heeft, maar zegt ook dat de uitslag beter is dan de peilingen deden vermoeden. CDA-voorzitter Spies is "vanzelfsprekend teleurgesteld". Staatssecretaris Henk Bleker concludeert: "Het had slechter gekund, maar mooi is het niet." Fractieleider Van Haersma Buma zei dat hij "gemengde gevoelens" heeft.

PVV

De grote winnaar van de Provinciale Statenverkiezingen is de PVV, die niet eerder meedeed aan deze verkiezingen. De PVV haalde 12,4 procent van de stemmen en is daarmee de vierde partij geworden. Vier jaar geleden deed de relatief jonge partij niet mee aan de verkiezingen. Toch is de stemming bij de PVV gelaten, zei verslaggever Pim van Galen eerder vanavond. De partij schiet van 0 naar 12,2 procent, maar het resultaat blijft achter bij de verwachtingen. "Nederland heeft de Partij voor de Vrijheid in haar hart gesloten", zei Geert Wilders in Echt. "Die partij is nu definitief niet meer weg te denken." Hij noemde Laurence Stassen, de lijsttrekker in Limburg, de "heldin van de partij". De PVV won het meest in Limburg.

PvdA

Bij de PvdA zijn de verschuivingen minimaal: de sociaal-democraten haalden 17,3 procent van de stemmen. Vier jaar geleden haalde de PvdA 17,8 procent van de stemmen. PvdA-leider Job Cohen is blij met de uitslag. "We zijn de goede kant opgegaan", zei hij in het Haagse Paard van Troje. "De uitslag is voor ons niet slecht, en voor het land is 'ie geweldig." Ook partijvoorzitter Ploumen is tevreden.

SP

De Socialistische Partij verliest flink en gaat van 14,8 procent naar 10,2 procent. Het verlies voor de SP was verwacht, omdat de partij in 2007 veel proteststemmen kreeg en ook bij de Tweede Kamerverkiezingen in november 2006 goed scoorde. SP-leider Roemer vergelijkt de uitslag met die van de Tweede Kamerverkiezingen van juni 2010. "De stijgende lijn zet flink door en ik ben daar hartstikke blij mee", zegt hij. "Ik zie waar we vandaan komen", zegt SP-senator Tiny Kox. "Deze uitslag betekent dat we toch in iedere provincie een grote partij zijn." Kamerlid Harry van Bommel zegt: "Dit stemt mij uitermate tevreden." Hij gaat ervan uit dat er nog in 2011 nieuwe Tweede Kamerverkiezingen komen, als de coalitiepartijen geen meerderheid halen in de Eerste Kamer.

GroenLinks

GroenLinks, met de nieuwe partijleider Jolande Sap, gaat van 6,1 naar 6,3 procent - dat is de stand na het tellen van 98,9 procent van de stemmen. Dat is goed nieuws voor de partij, die in januari de omstreden trainingsmissie naar Kunduz steunde. Sap noemt het een "heel mooi resultaat". "Ik heb steeds vertrouwen gehad", aldus Sap. De partijleider vindt dat het aan VVD en CDA is om te kijken hoe het verder moet, als de regeringscombinatie geen meerderheid haalt in de Senaat. Tof Thissen, Eerste Kamerlijsttrekker, zegt tegen de NOS: "Dit is een prachtig resultaat. De blijdschap is groot."

D66

D66 groeit flink en stijgt van 2,6 procent in 2007 naar 8,3 procent. Dat is goed nieuws voor de sociaal-liberalen, die ook bij de Tweede Kamerverkiezingen verdrievoudigden. "Het is een geweldige uitslag", zei D66-leider Pechtold. "Het is de vierde overwinning. Dat betekent dat D66 bij de gemeente, Europa, de Tweede Kamer en in de provincie gewonnen heeft."

ChristenUnie/SGP

De christelijke partijen ChristenUnie en SGP, die in twee provincies een lijstverbinding zijn aangegaan, leveren in en komen op 6 procent van de stemmen. Dit percentage is op basis van 98,9 procent van de getelde stemmen; "Ik ben hier toch behoorlijk tevreden over", zei CU-fractieleider Rouvoet. Of hij het kabinet, dat nu een minderheid heeft in de Eerste Kamer, wil steunen, laat hij in het midden. "Er is nou eenmaal wetgeving, die het kabinet ons als een graat in de keel steekt", aldus Rouvoet. SGP-leider Van der Staaij denkt dat zijn partij een mooi resultaat heeft gehaald, maar kan niet uitsluiten dat de SGP in de Eerste Kamer een zetel moet inleveren. Mocht de regeringscombinatie geen meerderheid halen in de Eerste Kamer, is de stem van de SGP cruciaal. "Wij zijn er niet op uit om dit kabinet beentje te lichten", zei Van der Staaij.

Partij voor de Dieren

De Partij voor de Dieren zakt ook, van 2,4 naar 1,9 procent. Toch is de partij blij. Partijleider Marianne Thieme is blij dat haar partij stabiliseert in de Eerste Kamer; daar houdt de PvdD haar zetel.

50Plus

De nieuwe partij 50Plus van Jan Nagel heeft 2,4 procent gehaald - wederom op basis van 98,9 procent van de uitgebrachte stemmen. Nagel zegt dat het daarmee is gelukt om een sleutelrol in de Eerste Kamer te krijgen, omdat het kabinet vaak de steun van 50Plus nodig zal hebben. "Dat we toch twee zetels hebben, is de verdienste van een enorm enthousiaste achterban", zei hij. De nieuwe partij had amper geld voor de campagne en deed niet mee aan de verkiezingsdebatten.

Onafhankelijke Senaatsfractie

Alle regionale partijen samen haalden 1,6 procent van de stemmen. In 2007 was dat nog 4,3 procent. Daarmee bezetten die partijen in de Eerste Kamer één zetel, de Onahankelijke Senaatsfractie. Die zetel dreigen de partijen, zoals de Partij van het Noorden en de Fryske Nasjonale Partij nu te verliezen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl