NOS NieuwsAangepast

Onbekend gedicht Elsschot opgedoken

Er is een onbekend gedicht opgedoken van de Vlaamse schrijver Willem Elsschot. Het gedicht uit 1951 is opgedragen aan Elsschots Antwerpse advocaat en vriend Edgar Boonen, die na de oorlog veroordeeld werd voor collaboratie.

Het gedicht, geschreven in 1951, staat in een nieuwe biografie over Elsschot van de Nederlander Vic van de Reijt. "Het is nogal wat dat Elsschot een nagelaten gedicht heeft dat niemand kent", zegt Van de Reijt. "Zijn familie wilde het eerst niet afgeven, maar nu heb ik het voor de eeuwigheid gered door het op te nemen in mijn biografie."

Volgens Van de Reijt betreft het overigens slechts een versje zonder veel literaire waarde. "Het is een typisch gelegenheidsversje", zegt Van der Reijt. "Het is geen nieuw onbekend groot meesterwerk; het is gewoon een Sinterklaasachtig gedichtje."

Zakelijk

In zijn biografie besteedt Van der Reijt veel aandacht aan de zakelijke carrière van Elsschot. Voor het eerst wordt uitgebreid geciteerd uit het zakelijk archief.

Elsschot werd onder meer beroemd door romans als Kaas en Lijmen/Het Been. In 2000 vertolkte actrice Willeke van Ammelrooy nog de rol van mevrouw Lauwereyssen in de verfilming van Lijmen/Het Been.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl