Zware gevechten in Libië

Kadhafi is een offensief begonnen tegen opstandelingen in strategisch belangrijke steden. Vooral in de stad Brega in het oosten van het land, een stad waar belangrijke oliepijpleidingen liggen, vinden hevige gevechten plaats. Een gevechtsvliegtuig zou er zelfs een universiteit hebben gebombardeerd. Volgens de laatste berichten is de stad nu weer in handen van de betogers.

De Libische leider Kadhafi heeft in zijn toespraak van vanmiddag opnieuw gezworen om te "vechten tot de laatste man en vrouw om het land te verdedigen, van oost tot west en van noord tot zuid".

Gevechtsvliegtuigen zouden ook de nabijgelegen stad Ajdabiyah hebben gebombardeerd waar de rebellen een militair kamp en een wapendepot in handen hadden. Volgens verslaggevers wordt er veel gevochten en is niet duidelijk wie de stad in handen heeft. Ook in de geboorteplaats van Kadhafi, Sirte, zou gevochten worden.

Brega

Al-Jazeera meldde eerder vandaag dat pro-Kadhafitroepen de stad Brega in het oosten van het land hebben heroverd op de opstandelingen. Voormalig minister van Binnenlandse Zaken Younis, die is overgelopen naar de demonstranten, zegt juist dat Brega weer in handen is van de betogers.

Volgens een ooggetuige hebben zo'n tachtig tanks de luchthaven en twee wijken van Brega aangevallen. Een verslaggever van de The Guardian twittert dat er bommen op Brega worden gegooid.

Benghazi

Ook in de oostelijke stad Benghazi, die al een week in handen is van de oppositie, bereiden ze zich voor op een offensief van Kadhafi. Volgens correspondent Koert Lindijer worden aan de rand van de stad steeds meer defensieve posities met artillerievuur ingenomen. De landingsbaan is geblokkeerd met auto's en stenen.

"Het is duidelijk dat Kadhafi een tegenoffensief is begonnen", zegt Lindijer. "Het zou best wel eens een hele hevige strijd kunnen gaan worden en het is maar de vraag of ze zijn opgewassen tegen de troepen van Kadhafi. Hij heeft een goed getraind leger en goed betaalde huurlingen. En dat tegen een bevolking die opereert uit een gevoel van vrijheid. Het is passie tegen kogels. Men hoopt vooral op hulp van buitenaf."

'Nog maar het begin'

"Je ziet dat Kadhafi zijn troepen de opdracht heeft gegeven zeer strategische plekken te heroveren vanwege de olie. Die plekken heeft hij nodig om zijn macht verder te consolideren", zegt Midden Oosten-kenner Moustapha Oukbih.

"Zijn tactiek is om tijd te winnen, omdat hij vreest voor de internationale gemeenschap en een mogelijke no-flyzone. Hij is in tijdnood, hij wil die steden snel heroveren. Dit is het begin, we zullen de komende dagen veel meer van dit soort offensieven zien."

Toespraak

In zijn toespraak ontkende Kadhafi opnieuw dat er überhaupt demonstraties tegen hem waren: "Leugens, leugens, leugens!" Hij beschuldige al-Jazeera van partijdige verslaggeving. Ook gaf hij opnieuw al-Qaida de schuld van de onrust en sprak van een samenzwering om Libië te koloniseren.

"We moeten de ogen uitdrukken van diegenen die tegen Libië zijn", trok Kadhafi fel van leer in zijn toespraak.

Resolutie

Libië is unaniem uit de VN-Mensenrechtenraad gezet. De VN schat dat er tot nu toe zo'n 140.000 mensen Libië zijn ontvlucht. Ze hebben behoefte aan water, sanitaire voorzieningen en tenten. Steeds meer landen sturen humanitaire hulp naar Egypte en Tunesië, waar tienduizenden mensen uit Libië naartoe zijn gevlucht.

Kadhafi vroeg zich in zijn toespraak af hoe de VN-Veiligheidsraad een resolutie tegen Libië kan aannemen op basis van "foutieve berichten".

Het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag begint een onderzoek naar mensenrechtenschendingen in Libië. Wie worden onderzocht en wat de verdenking is, wordt morgen bekendgemaakt. De VN- Veiligheidsraad had het ICC de opdracht gegeven uit te zoeken of er reden is voor onderzoek van mogelijke misdaden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl