NOS NieuwsAangepast

Mysterie rond dood Japanse hond opgelost

Wetenschappers in Japan hebben, ruim 75 jaar na zijn dood, het mysterie rond de dood van Japans beroemdste hond Hachiko opgelost.

Voor Japanners staat Hachiko symbool voor echte trouw. Na de dood van zijn baasje wachtte Hachiko negen jaar lang elke avond op diens terugkeer bij het treinstation Shibuya in Tokio. Dat hield hij vol tot hij zelf dood ging, in 1935.

Het Japanse volk richtte na de dood van Hachiko een standbeeld voor hem op voor het treinstation. Uit eerbied werd hij ook opgezet en zelfs zijn ingewanden werden bewaard.

Jarenlang dachten de Japanners dat Hachiko was overleden aan een maagperforatie, nadat hij op straat satestokjes met kippenvlees had ingeslikt die hij van een kraamverkoper had gekregen. Door de stokjes zou zijn maag zijn gescheurd.

Kanker en wormen

Wetenschappers die zijn ingewanden opnieuw onderzochten, verwijzen die legende naar de prullenbak. Hachiko had terminale kanker en wormen en daaraan is hij overleden, zeggen ze. De dierenartsen vonden de satestokjes wel terug in zijn maag, maar die veroorzaakten zijn dood niet, zeggen ze.

Het leven van Hachiko was het onderwerp van de Amerikaanse film Hachiko: A Dog's Tale uit 2009. Hierin speelt Richard Gere de baas van de trouwe viervoeter. De film is een remake van een Japanse film uit 1987.

Aanstaande maandag, op 8 maart, wordt de sterfdag van Hachiko weer herdacht bij het Shibuya-station in Tokio. Elk jaar trekt de herdenking honderden hondenliefhebbers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl