NOS NieuwsAangepast

Bank ontslaat Nobelprijswinnaar Yunus

Nobelprijswinnaar Muhammad Yunus, de grondlegger van de microkredieten aan arme mensen in ontwikkelingslanden, is door de Centrale Bank in Bangladesh ontslagen bij de bank die hij zelf in 2000 heeft opgericht.

Zijn bank verstrekte in de loop van de jaren zo'n tien miljard euro aan kleine leningen aan arme mensen, zodat die een bedrijfje konden beginnen.

Officieel zou de Centrale Bank hem hebben ontslagen, omdat de pensioenleeftijd van directeuren bij commerciële banken 60 jaar is en Yunus inmiddels al 70 is. Maar volgens critici moest Yunus weg onder politieke druk van premier Sheikh Hasina.

Gesjoemel

Yunus en Hasina liggen met elkaar overhoop, sinds Yunus in 2007 probeerde een politeke partij op te richten. De laatste maanden lag Yunus opnieuw onder vuur, nadat zijn bank er in een Noorse documentaire van werd beschuldigd gesjoemeld te hebben met Noors geld.

Een onderzoek in Noorwegen zelf vond geen enkel bewijs voor de beschuldiging. Toch benoemde premier Hasina opnieuw een commissie om de zaak te onderzoeken.

Bloedzuiger

Yunus spreekt alle beschuldigingen tegen en zegt dat de regering hem in diskrediet wil brengen, omdat hij een politieke tegenstander is van premier Hasina. Hasina noemde Yunus ooit "bloedzuiger van de armen", toen zij het verstrekken van microkredieten door de Grameen Bank bekritiseerde.

Yunus, die inmiddels is gedaagd in drie rechtzaken in zijn land, staat internationaal in hoog aanzien. Hij kreeg in 2006 de Nobelprijs voor de Vrede.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl