Een patiënt in een ggz-instelling
NOS NieuwsAangepast

'Overlast verwarde mensen niet terug te zien in cijfers ggz'

Het beeld dat bezuinigingen in de geestelijke gezondheidszorg leiden tot meer overlast van 'verwarde personen' wordt niet bevestigd door cijfers van Zorgverzekeraars Nederland, meldt de Volkskrant.

De uitgaven aan de ggz zijn de afgelopen vier jaar met tien procent gestegen naar 3,5 miljard euro. Ook hoefden medewerkers van de crisisdiensten minder in actie te komen. In 2013 was dat 70.000 keer, vorig jaar 60.000.

"De verhalen over de bezuinigingen op geestelijke gezondheidszorg, waardoor bijvoorbeeld het aantal verwarde personen zou stijgen, zijn dus niet met deze cijfers te onderbouwen", zegt seniorbeleidsadviseur ggz Jaap van der Rijst van Zorgverzekeraars Nederland tegen de krant.

Politiecijfers

De cijfers lijken haaks te staan op de aantallen die de politie in december vorig jaar noemde. Sinds 2011 bestaan er nationale cijfers over het aantal keren dat de politie een melding krijgt over een verward persoon. Dat aantal is de afgelopen jaren bijna verdubbeld, van zo'n 40.000 naar bijna 75.000 meldingen per jaar.

Maar die cijfers zijn volgens Van der Rijst niet terug te zien in de declaratiecijfers van ggz-instellingen. "De vraag is of er bij die meldingen van verwarde personen wel altijd sprake is van een psychiatrische crisis. Het kan ook om ander afwijkend gedrag gaan." Daarbij valt bijvoorbeeld te denken aan demente ouderen.

De Maastrichtse hoogleraar Innovatie in de ggz Philippe Delespaul zet vraagtekens bij de conclusies die Zorgverzekeraars Nederland uit de cijfers trekt. Hij wijst erop dat de definitie van een crisisinterventie in de loop van de jaren is gewijzigd. Daardoor zijn de cijfers uit de verschillende jaren slecht vergelijkbaar met elkaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl