In Herxheim hangt eenzelfde soort 'nazi-kerkklok'
NOS NieuwsAangepast

Hakenkruis op kerkklok verwijderd bij 'voorjaarsschoonmaak'

Onbekenden hebben in de Duitse plaats Schweringen een hakenkruis verwijderd van een omstreden kerkklok. Bij het 240 kilo zware gevaarte lag een briefje met de tekst "voorjaarsschoonmaak 2018".

Het is een van de twee kerkklokken die vorig jaar werden stilgelegd na de ontdekking van de nazi-symbolen. De andere hangt in Herxheim am Berg. In het briefje schrijven de onbekenden dat ze kerkklok wilden ontdoen van "het vuil van de nazi's".

De leiding van de Lutherse kerk in Hannover legde de klokken stil en wilde niet dat ze nog zouden luiden. Het plaatselijke bestuur in Schweringen legde dat besluit naast zich neer om het donkere verleden van Duitsland niet uit de weg te gaan. De dominee van de kerk was tegen, maar ook de gemeente stemde in met het gebruik van de kerkklok zoals deze was.

"Schweringen is een dorp van nette en intellectuele mensen", staat in het briefje. "Wij zullen niet toekijken hoe er verdeeldheid gezaaid wordt onder de bewoners." In het dorp was niet iedereen het eens met het besluit om het hakenkruis op de kerkklok te laten.

De kerk onderzoekt of de schade aan de kerkklok effect heeft op het geluid en of juridische stappen nodig zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl