NOS NieuwsAangepast

VVD, CDA: belangrijk dat kabinet doorgaat

VVD en CDA in de Eerste Kamer vinden het belangrijk dat dit kabinet kan doorregeren. VVD-lijsttrekker Loek Hermans zei in het NOS-verkiezingsdebat dat er eindelijk wat gebeurt en dat "het karretje gaat vastlopen als we niet kunnen doorpakken". Zijn CDA-collega Elco Brinkman zei dat allerlei dingen stil komen te liggen als het kabinet ten val wordt gebracht.

PvdA-leider Job Cohen zei dat de PvdA met een sneeuwschuiver klaar staat om de lawine aan slechte voorstellen weg te schuiven.

GroenLinks-fractievoorzitter Sap zei dat VVD en CDA nu eenmaal bewust het risico hebben genomen een gedoogkabinet te vormen, dat misschien geen meerderheid haalt in de Eerste Kamer.

Eerste Kamer

Hermans (VVD) zei wel iets te voelen voor een andere inrichting van de Eerste Kamer. De vraag waarop hij reageerde was of de Eerste Kamer rechtstreeks gekozen zou moeten worden.

Nu zijn de verkiezingen voor deze Kamer nog getrapt: de Statenleden die morgen worden gekozen, kiezen in mei op hun beurt de Eerste Kamerleden.

Als het aan Hermans ligt, is het op termijn denkbaar zijn dat er een gecombineerde Eerste en Tweede Kamer komt, met honderdvijftig leden die rechtstreeks worden gekozen.

Honderd leden zouden dan fulltime Kamerwerk moeten doen en vijftig zouden deeltijd-Kamerwerk moeten combineren met maatschappelijke activiteiten.

Hoofddoekjesverbod

De deelnemers aan het debat reageerden op vragen van kijkers, die via deze site werden gesteld. Er was bijvoorbeeld een vraag van een man uit Noord-Holland wiens oma al haar hele leven een hoofddoekje draagt. Mag zij van de PVV nog met de bus mee als er een hoofddoekjesverbod in de bus komt, zoals de Noordhollandse PVV-lijsttrekker Hero Brinkman had geopperd?

Eerste Kamerlijsttrekker Machiel de Graaf van de PVV sprak daarop zijn twijfel uit over het voorstel. "We moeten maar kijken hoe en of het ooit uitgevoerd kan worden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl