NOS NieuwsAangepast

Wie is wie in het tv-debat van vanavond?

Vanavond wordt in Baarn het laatste debat voor de Provinciale Statenverkiezingen gehouden. Het debat wordt geleid door Ferry Mingelen en Dominique van der Heyde en is van 20.30 uur en 21.40 uur te zien op Nederland 1 en Politiek 24. Aan het debat doen de acht grootste partijen mee. VVD, CDA en PVV sturen hun lijsttrekker voor de Eerste Kamer, de overige partijen hun fractieleiders uit de Tweede Kamer. Wie is wie?

Loek Hermans (VVD)

Loek Hermans (1951) is al sinds 1977 actief in de landelijke politiek. In dat jaar wordt hij Tweede Kamerlid voor de VVD, wat hij tot 1990 blijft. Daarna wordt Hermans burgemeester van Zwolle en in 1994 Commissaris van de Koningin in Friesland. In 1998 keert hij terug naar Den Haag en wordt hij minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen in het kabinet-Kok II. Na de verkiezingen van 2002 verlaat hij de politiek en wordt hij voorzitter van MKB Nederland. Daarnaast gaat Hermans vier jaar later naar de Eerste Kamer. Als lijsttrekker deed hij ook al mee aan de debatten op Radio 1 en bij de NOS.

Elco Brinkman (CDA)

Elco Brinkman (1948) trekt de CDA-lijst voor de Eerste Kamerverkiezingen. De campagne verloopt moeizaam voor Brinkman, die geen onbekende is in Den Haag. Tussen 1975 en 1982 is hij ambtenaar bij het ministerie van Binnenlandse Zaken, waar hij opklimt tot directeur-generaal Binnenlands Bestuur. In 1982 wisselt hij naar de echte politiek en wordt hij mij minister van Volksgezondheid, wat hij zeven jaar blijft. Van 1989 tot 1994 leidt hij de Tweede Kamerfractie van het CDA. Na een verkiezingsnederlaag gaat de CDA'er het bedrijfsleven in. Brinkman is de laatste jaren vooral in het nieuws als voorzitter van Bouwend Nederland.

Machiel de Graaf (PVV)

Machiel de Graaf (1969) is de lijsttrekker van de PVV bij de Eerste Kamerverkiezingen. Hij is tevens fractievoorzitter van de PVV in de gemeente Den Haag. De Graaf komt uit een Scheveningse vissersfamilie. Hij werkte eerder onder meer in de gezondheidszorg en de farmaceutische industrie. Het verkiezingsdebat op Radio 1, op 13 februari, was de vuurdoop voor De Graaf. Hij maakt een goede indruk, net als bij het NOS-debat, dat een dag later werd gehouden. Volgens PVV-leider Wilders is De Graaf "een groot talent, waar Nederland de komende jaren nog veel van gaat horen."

Job Cohen (PvdA)

Job Cohen (1947) is sinds juni fractieleider van de Partij van de Arbeid in de Tweede Kamer. Daarvoor is hij negen jaar burgemeester van Amsterdam. Cohen, sinds 1967 PvdA'er, begint zijn carrière in het onderwijs. Hij werkt bij de Rijksuniversiteit Limburg, wordt daar later hoogleraar en rector magnificus. In de zomer van 1993 wordt Cohen staatssecretaris van Onderwijs. Na een jaar gaat hij opnieuw als rector aan de slag in Limburg. In 1995 wordt hij bovendien Eerste Kamerlid. In het tweede kabinet-Kok is hij staatssecretaris van Justitie. Na negen jaar in de hoofdstad is Cohen nu weer terug in de landelijke politiek.

Emile Roemer (SP)

Emile Roemer (1962) is pas vier jaar actief in de landelijke politiek. De SP-voorman komt net als Cohen uit het onderwijs; hij werkte van 1986 tot 2002 als leerkracht op basisscholen in Beuningen en Boxmeer. Vanaf 1994 is Roemer ook gemeenteraadslid voor de SP in Boxmeer. In 2002 wordt hij in die gemeente wethouder. Eind 2006 wordt hij gekozen als lid van de Tweede Kamer. Daar is hij woordvoerder Verkeer en Waterstaat. Op 5 maart 2010 volgt hij de plotseling afgetreden Agnes Kant op als fractie- en partijleider. Ook is hij lijsttrekker bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2010.

Jolande Sap (GroenLinks)

Jolande Sap (1963) heeft van alle aanwezigen bij het debat de minste politieke ervaring. De leider van GroenLinks wordt in 2008 Kamerlid. Na amper twee jaar in het parlement wordt ze afgelopen december, na het vertrek van Femke Halsema, gekozen tot fractieleider van haar partij. Sap werkt daarvoor bij de Emanicaptieraad en is van 1996 tot 2003 adviseur bij het ministerie van Sociale Zaken. Tot 2008 is Sap directeur van expertisecentrum LEEFtijd, dat zich buigt over leeftijds- en levensloopgerelateerde vraagstukken. In 2008 komt ze als vervanger in de Tweede Kamer terecht.

Alexander Pechtold (D66)

Alexander Pechtold (1965) heeft een lange bestuurlijke en politieke carrière, maar begint in 1992 als veilingmeester. De voorman van D66 blijft dat tot 1997. Vanaf dat jaar is hij achtereenvolgens raadslid en wethouder in Leiden, burgemeester van Wageningen en minister voor Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties in het kabinet-Balkenende II. Die functie legt hij neer als D66 het vertrouwen in minister Verdonk van Vreemdelingenzaken opzegt. Pechtold is dan al lijsttrekker voor de verkiezingen. Eind 2006 wordt hij fractieleider van D66 in de Tweede Kamer.

André Rouvoet (ChristenUnie)

André Rouvoet (1962) is na een ministerschap van drie jaar weer terug in de Tweede Kamer als fractieleider van de ChristenUnie. De CU-voorman begint zijn carrière in 1985 als medewerker van de RPF-fractie. Later is hij onder meer docent en hoofd van het wetenschappelijk instituut van de RPF. In 1994 wordt hij voor die partij Kamerlid. Als door de fusie van de RPF en het GPV de ChristenUnie ontstaat, wordt hij partijleider en in 2002 fractievoorzitter. In 2007 wordt Rouvoet vicepremier en minister van Jeugd en Gezin in het vierde kabinet Balkenende. Sinds 2010 is hij weer fractieleider in de Tweede Kamer.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl