Jelle van Gorkom en bondscoach Bas de Bever op de Spelen van Rio

Emotionele Van Gorkom ziet BMX-drama als actie van 'stel sufferds'

Jelle van Gorkom kan weer praten. De BMX'er die precies negen weken geleden bij een ongeval op Papendal in een coma belandde, is nog altijd herstellende, maar gaat met stapjes vooruit. Hij kent nu ook zijn eigen verhaal, zegt bondscoach Bas de Bever.

De Bever was erbij die dag. Hij doet voor het eerst in het openbaar zijn verhaal. Hij ging die negende januari met Van Gorkom naar de startheuvel, de andere BMX'ers trainden elders op Papendal. Wat er vervolgens gebeurde, laat zich volgens De Bever niet anders omschrijven dan een stomme samenloop van omstandigheden. Niemand dacht eraan om die ene ketting weg te halen, waar Van Gorkom vol tegenaan reed.

Zoals Jelle van Gorkom het zelf verwoordde, toen hij anderhalve week geleden zijn spraak weer terughad: "Goh, wat zijn we een stel sufferds met z'n allen."

Bondscoach De Bever: Van Gorkom kan praten en weet wat er gebeurd is

"Hoe het nu met hem is? Naar omstandigheden oké. Hij maakt progressie", zegt De Bever. "Hij kan sinds twee weken praten, dat is heel prettig, want we kunnen nu met hem communiceren."

'Zwaar, emotioneel'

Sindsdien kan Van Gorkom zijn verhaal doen, maar sindsdien weet hij dus ook wat hem precies overkomen is. "We hebben hem dat anderhalve week geleden verteld. Zijn vader heeft dat eerst gedaan en ik later op de dag ook. Dat was zwaar en emotioneel, maar hij vindt het prettig om te weten wat er allemaal gebeurd is."

'Of ik mezelf iets kwalijk neem? Dat deed ik zeker'

De vraag die de afgelopen maanden op ieders lippen lag: waarom is die ketting niet weggehaald? De Bever kan er, om juridische redenen, niet veel over kwijt. "Wat ik erover kan zeggen, is dat we op die dag met drie groepjes aan het trainen zouden gaan. Eén op de kleinere BMX-baan, een aantal was aan het sprinten op het asfalt en Jelle en Niek zouden de start gaan doen. En daar is het fout gegaan. Degene die de startheuvel gaat gebruiken, maakt normaal gesproken de poort los, haalt de ketting weg en gaat trainen."

Wie daarin nalatig is geweest, laat De Bever in het midden. "Het ligt bij de verzekeringsmaatschappijen. Zij kijken waar de aansprakelijkheid ligt. Er zijn al onderzoeken geweest, het Openbaar Ministerie heeft een vooronderzoek gedaan, daar is niks uitgekomen. Het wordt gezien als een bedrijfsongeval."

'Of ik mezelf iets kwalijk neem? Dat deed ik zeker'

De Bever maakte moeilijke weken door. De situatie hakte er flink in. Hij was dagelijks aan het bed van Van Gorkom te vinden. "Of ik een schuldgevoel had? Zeker in het begin loop je met heel veel emoties rond. Er is zeker een gevoel van verantwoordelijkheid. Dat is er. Of ik mezelf wat kwalijk neem? Eeeh.. dat deed ik zeker. In het begin zeker. Maar door de weken heen, je praat met elkaar en je voelt dat die verantwoordelijkheid gedeeld wordt,"

Nadat De Bever er met Van Gorkom over kon praten, viel er wat van zijn schouders af. "Het eerste wat hij zegt is dat we een stelletje sufferds zijn, dat we daar niet aan gedacht hebben. Als hij dat zo uitspreekt, valt er wel iets van je af. Iedereen die die baan gebruikt, heeft de verantwoording voor het gebruik van die baan."

Maandag begon een nieuw hoofdstuk in het herstel. "Hij is gisteren verplaatst naar het revalidatiecentrum, hier een paar kilometer vandaan. Hopelijk kunnen ze daar intensief met hem aan de slag, zodat zijn lichaam weer gaat functioneren zoals hij zelf graag zou willen. Op dit moment functioneert zijn rechterhelft goed, links blijft nog een beetje achter."

Zal hij ooit nog weer op Papendal te vinden zijn? "Artsen kunnen er weinig over zeggen. Het kan een volledig herstel zijn, maar het kan ook zijn dat het blijft zoals het nu is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl