NOS NieuwsAangepast

NOS duikt in carnavalsgedruis

De NOS duikt op zondag 6 maart (16.30-17.55 uur, Nederland 2) in de geschiedenis van het carnaval. In de anderhalf uur durende speciale uitzending NOS Carnaval 2011 belicht de NOS de wereld van één van de grootste volksfeesten van ons land.

NOS-presentator Roos Moggré gaat onder meer op zoek naar de historie, de verbindende factor van dit nationale evenement en de 'geografische verschillen' in de viering.

Moggré spreekt onder meer met Maurice Hermans, de zoon van Toon Hermans. Verder gaat Herman van der Zandt van 'zijn' verkiezingstouchscreen zo de polonaise in. De geboren en getogen Bredanaar stort zich beroepshalve in het carnavalsgedruis in zijn geboorteplaats om de kijker in te wijden in de festiviteiten in 'Ut Kielegat'.

Tradities

'Vliegende keep' Hein Hansen rijdt tijdens de Sittardse optocht mee op verschillende carnavalswagens. L1-presentator Tom Doesborg fungeert als co-commentator en zorgt in die rol onder meer voor de duiding van typische gebruiken en tradities.

De uitzending is een co-productie van de NOS en de regionale omroepen L1 (Limburg) en Omroep Brabant.

Paul Vloon, eindredacteur van het programma: "Dit is nou het typische voorbeeld van een uitzending waarin niet alles goed hoeft te gaan. Terwijl dat normaal wel het geval is. Ik hoop dat het zo'n vrolijke en gezellige boel wordt, dat we het draaiboek al na tien minuten los kunnen laten en vanuit de heupen kunnen filmen."

Toon Hermans

De live-uitzending op carnavalszondag komt vanaf de Markt in 't Marotte Riek (Sittard), de geboorteplaats van Toon Hermans. Hermans was in 1968 met het lied 'Mien waar is mijn feestneus' de eerste die het genre van het carnavalslied ook 'boven de rivieren' op de kaart wist te zetten.

De optocht en festiviteiten in Sittard lopen als een rode draad door de uitzending. Behalve beelden uit Sittard, wordt geschakeld naar Den Bosch, Maastricht en Heerlen. Ook komen de hoogtepunten van de carnavalsfestiviteiten op zaterdag in Moerdijk, waaronder de befaamde lichtjesoptocht, Eindhoven, Roosendaal en Venlo aan bod. NOS Carnaval 2011 zondag 6 maart 2011, 16.30-17.55 uur, Nederland 2

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl