De zes SPD-ministers, met in het midden beoogd partijleider Andrea Nahles
NOS Nieuws

Vierde kabinet-Merkel rond, SPD komt met nieuwkomers

De SPD heeft als laatste van de drie Duitse regeringspartijen zijn ministersploeg gepresenteerd. Daarmee is de formatie van het vierde kabinet-Merkel afgerond. Het wordt naar verwachting woensdag beëdigd.

Het SPD-smaldeel bestaat uit drie mannen en drie vrouwen, onder wie twee nieuwkomers in de landelijke politiek. De belangrijkste posten zijn voor waarnemend partijleider Olaf Scholz (Financiën en vice-kanselier) en Heiko Maas (Buitenlandse Zaken).

De christendemocraten van CDU en CSU hadden eerder al hun bewindslieden benoemd. Naast Angela Merkel zijn Ursula von der Leyen (Defensie) en Gerd Müller (Ontwikkelingssamenwerking) de enigen die op hun plek blijven. Alle andere ministers wisselen van post of zijn nieuw in het kabinet. De CSU kreeg deze week nog de nodige kritiek te verduren, omdat die partij geen vrouwelijke minister levert.

Als de nieuwe regering woensdag wordt beëdigd, heeft de Duitse formatie 171 dagen geduurd: een record. Het oude record komt uit 2013, toen de CDU/CSU en de SPD 86 dagen nodig hadden om een kabinet te smeden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl