NOS NieuwsAangepast

Nederlanders geëvacueerd in Oman

In de Omaanse havenstad Sohar houden de protesten aan. Net als gisteren zijn er honderden mensen op de been die hervormingen eisen.

De betogers zeggen dat de oliewinsten eerlijker verdeeld moeten worden en dat inwoners van Oman zonder werk zitten, omdat er zoveel buitenlanders in Oman werken.

Het Rotterdamse havenbedrijf heeft vijftien medewerkers en hun gezinnen weggehaald uit de havenstad Sohar. Het zijn voornamelijk Nederlanders. Het bedrijf heeft hen naar een rustiger plek in het land gebracht.

Vanmorgen blokkeerden de demonstranten wegen naar de haven en een raffinaderij. De haven in Sohar is voor vijftig procent eigendom van het Rotterdamse havenbedrijf.

Doden

Gisteren gingen zo'n tweeduizend demonstranten de straat op om politieke hervormingen en meer werkgelegenheid te eisen. Een supermarkt werd geplunderd en een parkeergarage in brand gestoken. De politie probeerde de menigte uiteen te jagen met rubberkogels. Daarbij zouden zes doden zijn gevallen.

Om de onrust in het land weg te nemen, beloofde sultan Qabus gisteren 50.000 nieuwe banen en steun voor werklozen. Qabus is al veertig jaar aan de macht. Hij heeft de absolute macht en laat geen politieke partijen toe in Oman.

Beatrix

Het staatsbezoek van koningin Beatrix aan Oman gaat waarschijnlijk niet door vanwege de onrust in de golfstaat. De koningin zou volgende week met prins Willem-Alexander, prinses Máxima en minister Verhagen ook op bezoek gaan in Sohar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl