NOS NieuwsAangepast

Erdogan herhaalt integratievisie

De Turkse premier Erdogan heeft zich weer gemengd in het Duitse integratiedebat. In een toespraak voor 10.000 Duitse Turken in Düsseldorf herhaalde hij dat assimilatie uit den boze is.

"Jullie moeten wel de Duitse taal leren en integreren, maar niet assimileren", zei hij. Drie jaar geleden veroorzaakten dezelfde uitspraken grote ophef onder Duitse politici, die het pleidooi toen vergif voor de integratie noemden.

Afgelopen zaterdag zei Erdogan in een interview met de Rheinische Post dat de "gedwongen integratie van immigranten waarbij de immigrant de eigen taal en cultuur moet onderdrukken" in strijd is met internationaal recht.

De Turkse premier beloofde zijn toehoorders verder een zogenoemde 'blue card' voor Turken met een Duits paspoort. Voor hen is het nu moeilijker om terug te keren naar Turkije. Turken in Duitsland mogen geen dubbel paspoort hebben. Erdogan sprak verder zijn verontrusting uit over de vreemdelingenhaat die volgens hem de kop opsteekt in Europa.

Stemmen winnen

In Duitsland wonen 2,5 miljoen mensen van Turkse komaf. Volgens critici probeert premier Erdogan met zijn toespraak stemmen stemmen te winnen voor de verkiezingen van komende zomer. Dan mogen voor het eerst ook Turken in het buitenland hun stem uitbrengen bij Turkse ambassades en consulaten.

Vandaag heeft Erdogan een ontmoeting met de Duitse bondskanselier Merkel. Zij betoogde in oktober dat de multiculturele samenleving in Duitsland is mislukt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl