NOS NieuwsAangepast

Anti-Oscars uitgereikt

Door redacteur Lambert Teuwissen

Traditioneel aan de vooravond van de Oscars zijn gisteren de prijzen uitgereikt die aanspraak kunnen maken op de titel anti-Oscar: de Golden Raspberry Awards, beter bekend als Razzies, en de Independent Spirit Awards. Die eerste 'beloont' de slechtste film van het jaar. De Independent Spirit Awards richten zich op de arthousefilms, waar de Oscars meer oog heeft voor de mainstream.

The Last Airbender had de twijfelachtige eer de meeste Razzies in de wacht te slepen: vijf. Niet alleen werden de regisseur, het script en de mannelijke bijrol gekraakt, de film won zelfs in de nieuwe categorie Slechtste Gebruik van 3D. Daarnaast won The Last Airbender in de categorie Slechtste Film van het Jaar.

Stukgeschreven

Het mythische epos, gebaseerd op de tv-serie Avatar, deed het eerder dit jaar al teleurstellend in de bioscopen nadat het was stukgeschreven door recensenten.

De Razzies zijn vernoemd naar het Engelse 'blowing a raspberry', het geluid van afkeuring dat je maakt als je je tong uitsteekt en er lucht langs blaast. Het Engelse woord 'raspberry' betekent in het Nederlands 'framboos'. De goudkleurig geverfde award heeft dan ook de vorm van die vrucht.

Slechtste acteur

Ashton Kutcher kreeg de onderscheiding voor Slechtste Acteur voor maar liefst twee films (Killers en Valentine's Day), maar Jessica Alba verzilverde haar bijrol-nominatie met niet minder dan vier films (The Killer Inside Me, Little Fockers, Machete and Valentine's Day).

Slechtste Actrice werden de vier hoofdrolspelers van Sex and the City 2. Geen van de dames kwam de prijs in ontvangst nemen, in tegenstelling tot de winnaar van vorig jaar. Toen bewees Sandra Bullock om haarzelf te kunnen lachen door de Razzie wel af te halen, een dag voordat ze een Oscar won.

Kans op Oscar

Bij de Independent Spirit Awards kwamen de sterren hun prijzen uiteraard wel ophalen. Opvallend was dat veel van de genomineerden daar ook komende nacht weer kans maken op een Oscar. Zo was iedereen die kans maakt op een Oscar voor Beste Actrice gisteravond in dezelfde categorie genomineerd.

James Franco won in de categorie Beste Acteur voor de film 127 hours. In die categorie zal hij het later vandaag waarschijnlijk moeten afleggen tegen Colin Firth, die speelde in The King's Speech. John Hawkes won de Beste Mannelijke Bijrol, maar zal die Oscar naar verwachting naar Christian Bale zien gaan.

Twee prijzen

Wie na dit weekend volgens kenners wel beide prijzen op haar schoorsteenmantel kan zetten, is Natalie Portman. Ze won gisteren in de categorie Beste Actrice en zal naar verwachting ook vandaag de Oscar mee naar huis mogen nemen voor de psychologische balletthriller Black Swan.

Portmans film wist ook de prijs voor Beste Film, Beste Regisseur en Best Cinematografie in de wacht te slepen en was daarmee de grote winnaar van de avond.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl