De politie doet onderzoek na de dubbele moord
In samenwerking met
Omroep Gelderland
NOS NieuwsAangepast

Cafébaas staat doodsangsten uit door undercoveractie van politie

Een cafébaas in Nijmegen wil dat drie agenten worden vervolgd vanwege een undercoveractie, anderhalf jaar geleden. Hij zegt dat hij bij de actie doodsangsten uitstond.

De politie stuurde drie mannen op hem af die zich voordeden als Marokkaanse criminelen. Ze dachten dat de cafébaas meer wist over de moord op twee Marokkaanse broers in zijn café, in het voorjaar van 2016.

Cafébaas Ismael doet zijn verhaal tegen Omroep Gelderland. Drie mannen, volgens hem sportschooltypes van "twee bij twee", duiken op 12 juli 2016 plotseling op als Ismael buiten aan het werk is. Ze rijden in een Audi A8 met Belgisch kenteken. Als de auto tegen een boompje aanrijdt, wil Ismael de chauffeur waarschuwen. Maar de mannen stappen uit en staan al snel om hem heen. Hij kan geen kant op in de doodlopende straat.

Huurmoordenaar

Een van de mannen spreekt alleen Frans. "Hij leek op een huurmoordenaar", zegt Ismael nu. "Hij leek me elk moment te kunnen aanvliegen. Op dat moment kon ik geen kant op. Ik kon mijn benen niet eens meer optillen. Ik begon te zweten, ik was gewoon doodsbang."

Hij weet dan nog niet dat het undercoveragenten zijn. Ismael is ook bang omdat hij eerder gewaarschuwd werd voor mogelijke wraakacties uit de hoek van de Marokkaanse slachtoffers. Want ook al had hij naar eigen zeggen niets met de dubbele moord te maken, de Marokkanen zouden hem wel verwijten dat de moord in zijn café plaatsvond. "'Luister Ismael', zeiden ze. 'De volgende keer kom ik niet, dan komen andere mensen. Dan moet je weten dat je hele gezin in gevaar is.'"

Over de schreef

Als Ismael het incident bij de politie meldt, wordt niet direct gereageerd. Na een paar dagen krijgt hij te horen dat het geen criminelen waren maar undercoveragenten. Ismael is woedend en neemt advocaat Irene Libosan in de arm. Zij zegt: "Ik vind dat volstrekt niet kunnen. Ik vind dat ze daarmee over de schreef zijn gegaan."

Justitie bevestigt de inzet van undercoveragenten, maar wil verder niets zeggen. Er loopt nog een procedure, waarmee Ismael vervolging van de agenten wil afdwingen. Ook wil justitie niet vooruitlopen op de rechtszaak tegen de twee verdachten van de moord. Zij staan komende week voor de rechter. De oorzaak van het conflict lijkt een ruzie over drugs te zijn.

Beelden gewist

Ook Ismael moet zich in de zaak voor de rechter verantwoorden. Justitie denkt dat hij camerabeelden van de schietpartij heeft gewist.

De Nijmeegse strafrechtdeskundige Sven Brinkhoff ziet dat politie en justitie steeds vaker naar draconische middelen grijpen. In deze zaak denkt Brinkhoff dat de inzet van de agenten juridisch wel door de beugel kan. "Maar moreel gezien lijkt het op het randje van het toelaatbare te zijn. Wat absoluut niet kan, is fysiek geweld toepassen. Dit lijkt een grijs gebied: wel dreigen, maar we gebruiken geen geweld. Daarom lijkt het moreel gezien nét te kunnen."

Advertentie via Ster.nl