Bij een aanslag op deze moskee in Kabul kwamen in oktober 2017 tientallen mensen om het leven
NOS NieuwsAangepast

Ruim 10.000 Afghanen vorig jaar slachtoffer van oorlogsgeweld

Vorig jaar zijn minder mensen in Afghanistan gedood of gewond geraakt door oorlogsgeweld dan het jaar ervoor. In 2017 ging het volgens cijfers van de Verenigde Naties om 10.453 slachtoffers: 3438 doden en 7015 gewonden. Dat is ongeveer 10 procent minder dan in 2016.

Het is het vierde jaar op rij dat het aantal oorlogsslachtoffers in Afghanistan uitkomt boven de 10.000. De meeste doden en gewonden vielen bij (zelfmoord-)aanslagen door de Taliban, Islamitische Staat of andere terreurorganisaties.

Ook gevechten tussen het leger en militanten leverden veel burgerslachtoffers op. De VN zegt dat twee derde van de slachtoffers zijn gevallen door acties van terroristen.

Meer religieuze doelwitten

"De akelige statistieken in dit rapport geven geloofwaardige informatie over de impact van deze oorlog", zegt het hoofd van de VN-missie in Afghanistan. "Maar cijfers alleen kunnen niet het verschrikkelijke leed weergeven dat gewone mensen is aangedaan, vooral vrouwen en kinderen."

De VN constateert een toename in religieuze doelwitten van aanslagplegers. Vorig jaar stierven twee keer zo veel mensen bij aanslagen op gebedshuizen als een jaar eerder.

Dodelijkste aanslag

De meeste doden vielen vorig jaar bij een aanslag in Kabul. Daar blies een zelfmoordenaar een vrachtwagen vol explosieven op tijdens de drukke ochtendspits in de diplomatenwijk van de Afghaanse hoofdstad.

Volgens president Ghani kwamen 150 mensen om het leven. De Verenigde Naties spreken van 92 doden en bijna 500 gewonden.

De enorme explosie werd vastgelegd door een beveiligingscamera:

Het moment van de aanslag in Kabul in mei 2017

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl