Protest in Libië, 26 februari

Grafitti in Libië»
Grafitti in Libië Al-Jazeera

In Tripoli wordt nog steeds gevochten tussen ordetroepen en tegenstanders van de Libische leider Kadhafi. Er zouden opnieuw doden zijn gevallen. In Benghazi zijn de mensen voorzichtig begonnen aan de opbouw van een nieuw bestaan.Een kaart van Tripoli staat onderaan deze pagina.

23.22 uur: Einde

Tot zo ver dit live-verslag over de ontwikkelingen in Libië. De grote onrust die voorspeld werd voor vandaag is uitgebleven, wat niet betekent dat het rustig was. Er werd wel degelijk weer gevochten in Tripoli en er zouden doden zijn gevallen. De zoon van Kadhafi verscheen bij al-Arabiya, waar hij waarschuwde voor een burgeroorlog. In Benghazi trok men zich daar niets van aan, men is daar al bezig met de opbouw van een nieuw Libië.

21.03 uur: Ex-minister begint formatie regering

Ex-minister van Justitie Mohamed Abud Ajleil is begonnen met de formatie van een interim-regering vanuit de oostelijke stad Benghazi. Dat meldt de Libische krant Quryna. Lees meer: Ex-minister vormt interimregering

20.30 uur: Rustige dag

Het was eigenlijk een redelijk rustige dag in Libië, na de chaotische dag van gisteren. Toch raakt Kadhafi steeds verder in het nauw. Hij raakt steeds meer buitenwijken van Tripoli kwijt.

20.30 uur: Benghazi begint opbouw van een nieuw Libië

Ook in Benghazi was het rustig. De mensen zijn blij dat de revolutie is geslaagd en proberen het dagelijks leven weer op te pakken, nu in vrijheid, zonder het regime van Kadhafi. Er zijn inmiddels comité's opgericht voor dagelijkse zaken als stromend water en elektriciteit.

20.30 uur: Nog altijd druk aan Libisch-Tunesische grens

Aan de grens met Tunesië komen nog altijd duizenden buitenlanders aan, vooral veel Tunesiërs. Libiërs komen bijna niet aan de grens. De Tunesiërs zijn trots op hun buren die nu een revolutie proberen te maken die gebaseerd is op de omwenteling in hun eigen land.

20.21 uur: Ambassadeur vreest chaos

De Nederlandse ambassadeur in Libië, Steeghs, is bezorgd over de situatie in Tripoli. Hij is bang dat er veel wapens in omloop komen en dat Libiërs van buiten de stad naar Tripoli komen om te vechten. Hij is bang voor wetteloosheid waarbij veel onschuldige burgers gevaar lopen.

20.09 uur: Terugblik op de onrust

Terugblik op de onrust in Libië van de afgelopen week

19.33 uur: Ambassade Groot-Brittannië dicht

Groot-Brittannië sluit zijn ambassade in Libië. Het personeel wordt geëvacueerd. Afgelopen nacht ging de Amerikaanse ambassade in Tripoli al dicht, nadat honderden Amerikanen waren geëvacueerd. De Nederlandse ambassade is nog open.

19.00 uur: Zoon Kadhafi spreekt weer

Saif Al Islam Kadhafi heeft weer gesproken op de staatstelevisie. Als de protesten niet stoppen, komt er een burgeroorlog, zei hij op al-Arabiya. "Waar de Libische natie nu doorheen gaat, opent de deur naar alle opties. We hebben signalen dat een burgeroorlog en buitenlandse interventies zijn begonnen."

18.30 uur: Evacuatie buitenlanders uit Libië

De Nederlander Jeroen de Klein evacuteert al meerdere dagen buitenlanders uit Libië. Hij zit nu op Malta en vliegt morgen terug naar Libië. Hij vertelt over zijn ervaringen: "Ik ben momenteel op Malta. Met de vliegtuigen van het bedrijf halen we zo veel mogelijk mensen die we kunnen terug uit de woestijn. Het gaat om personeel van oliemaatschappijen. We vliegen normaal gesproken al voor oliemaatschappijen binnen Libië. We zijn nu terug op Malta. En dan via Tripoli de woestijn in. Daar halen we iedereen weg die in het vliegtuig past, en dan via Tripoli terug naar Malta."

17.35 uur: Verpleegkundige van Kadhafi vertrekt

De rondborstige Oekraïense verpleegster die altijd nabij Kadhafi is, Galyna Kolotnytska, gaat terug naar huis in Oekraïne. Ze is geschokt door het geweld in Libië, zei haar dochter zaterdag in een interview met een krant in de Oekraïense hoofdstad Kiev. Kadhafi vertrouwt op een groep Oekraïense verpleegsters voor zijn verzorging en welzijn. Daarbij heeft hij een sterke voorkeur voor een bepaalde rondborstige blonde vrouw, aldus een Amerikaans diplomatenverslag op de onthullingssite WikiLeaks. Alleen zij kent de dagelijkse routine van Kadhafi, aldus diplomaten. Kadhafi beschikt eveneens over een grote groep vrouwelijke lijfwachten. Video van Kolotnyska:

17.14 uur: Welke steden zijn gevallen?

Op internet is een Google Maps verschenen met een overzicht van welke steden zijn gevallen en welke nog in handen zijn van de regering, op basis van informatie van al-Jazeera en persbureau Reuters. De twittergroep ShababLibya heeft de indruk dat er nog drie steden zijn die in handen zijn van Kadhafi: Tripoli, Sebha en zijn geboorteplaats Sitre.

16.28 uur: Relatief rustig

Het is rustig in Tripoli, melden twitteraars Alitweel en Ennaas. Onze correspondent Koert Lindijer aan de telefoon vanuit Benghazi.

16.22 uur: Ambassadeur Malta weg

De Libische ambassadeur op Malta steunt het volk, meldde hij op Al-Jazeera. Hij stapt niet op, maar neemt wel afstand van Kadhafi.

15.27 uur: The Big Picture

De fotoserie-site The Big Picture van de Boston Globe heeft gisteren weer een serie prachtige foto's gepubliceerd van de onrust en onzekerheid in Libië. Zie hier.

14.56 uur: Kadhafi bewapent aanhang in Tripoli

Het regime van Kadhafi is aanhangers in Tripoli aan het bewapenen. Ze zetten in de stad controleposten op om demonstranten tegen te houden, meldt persbureau AP op basis van ooggetuigen in de stad. Lees meer: Kadhafi bewapent aanhangers in Tripoli

13.52 uur: 'Kadhafi lijkt controle kwijt'

"Het lijkt erop dat Kadhafi geen controle meer heeft over Libië." Dat heeft de Italiaanse premier Silvio Berlusconi gezegd op een bijeenkomst in Rome.

Kadhafi lijkt steeds verder in het nauw te komen.

12.22 uur: Rode Kruis maakt geld voor Libië vrij

Het Internationale Rode Kruis stelt 4,7 miljoen euro beschikbaar voor hulp aan slachtoffers van geweld in Libië. Het geld is voor het opereren en het verzorgen van gewonden en voor noodhulp aan Libische vluchtelingen in Tunesië en Egypte.

10.45 uur: 'Tripoli deels in handen van demonstranten'

In de Libische hoofdstad Tripoli hebben demonstranten op verscheidene plaatsen de macht gegrepen. Dat meldt al-Jazeera op basis van ooggetuigen. Volgens de nieuwszender lijkt het erop dat het verzet tegen Kadhafi verder groeit.

10.29 uur: Anti-Kadhafi protest op internet

De website BuzzFeed publiceert de veertig beste, anti-Kadhafi protestborden uit de hele wereld.

08.48 uur: Vluchtelingen naar Tunesië

Grote stromen vluchtelingen blijven binnenkomen in Tunesië. Velen hebben hun huizen in het westen van Libië, waar zwaar wordt gevochten hals over kop moeten verlaten. Aan de grens worden ze opgevangen door Tunesiërs die zich net zelf van hun dictator hebben verlost.

07.42 uur: 'Kadhafi heeft nog niet alle middelen ingezet'

Bertus Hendriks (Intstituut Clingendael) zegt dat Kadhafi lang niet alle middelen heeft ingezet. Vooral de 32-ste brigade van een van de zonen van Kadhafi is berucht.

Kaart van Tripoli (en de rest van Libië)


Protesten in Libiëweergeven op een grotere kaart

Deel deze pagina

Video en Audio

Meer video en audio