NOS NieuwsAangepast

Geen doodstraf meer voor Chinese fraudeurs

China schrapt dertien vergrijpen uit de lijst met misdaden waarvoor mensen de doodstraf kunnen krijgen. In de toekomst kunnen onder meer fraudeurs en smokkelaars van kunstschatten en goud niet meer ter dood worden veroordeeld. Ook diefstal en belastingontduiking worden niet meer met de doodstraf vergeld.

In de nieuwe regels, die op 1 mei ingaan, staat ook dat mensen die ouder zijn dan 75 jaar onder de doodstraf uitkomen.

Het is de eerste keer sinds 1979 dat het Aziatische land de doodstraf voor bepaalde vergijpen afschaft. Een hoge Chinese functionaris noemt de beslissing "een grote stap", maar zegt ook dat de doodstraf "nodig blijft". Er zijn nog 55 delicten waarvoor een Chinees ter dood kan worden veroordeeld.

Aantal executies

Mensenrechtenactivist Joshua Rosenzweig heeft in de Amerikaanse krant Washington Post gezegd dat het onwaarschijnlijk is dat het aantal executies in China zal dalen. Volgens hem worden er nauwelijks mensen ter dood gebracht voor de vergrijpen die nu van de lijst zijn gehaald.

China executeert ieder jaar meer mensen dan welk ander land dan ook. Mensenrechtenorganisaties schatten dat ieder jaar enkele duizenden mensen ter dood worden gebracht. Officiële cijfers zijn er niet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl