NOS NieuwsAangepast

Rust keert weer terug op oliemarkt

De oliemarkten zijn na dagen van snel stijgende prijzen weer wat tot rust gekomen. Een vat ruwe Amerikaanse olie kost 97 dollar. Gisteren was er een recordhoogte van 103 dollar per vat.

Belangrijke oorzaak van de prijsdaling is dat Saudi-Arabië in alle stilte de olieproductie heeft opgevoerd in verband met de onrust in Libië. Het land produceert bijna 10 procent meer dan normaal en verzekert dat het genoeg capaciteit heeft om tekorten op te vangen.

Het land is de grootste olieproducent ter wereld.

Geen spoedberaad

Iran zal de productie niet opdrijven. "Er geen dusdanig groot tekort ontstaan door de politieke onrust in Noord-Afrika dat Iran meer olie moet gaan uitvoeren", meldde de olieminister van het land.

Spoedberaad van de olieproducerende landen vindt Iran ook niet nodig. Iran zegt dat het zich houdt aan de door OPEC afgesproken quota.

Garantie

De grootste Libische olievelden zijn merendeels in handen van tegenstanders van kolonel Kadhafi. Die gaven vandaag de garantie dat alle afspreken die "legaal zijn en het volk ten goede komen" zullen worden nagekomen.

Hoewel de productie dus nog zou doorgaan, ligt de export stil doordat tankers Libië mijden.

Saif Kadhafi, de zoon van de Libische leider, heeft gezworen dat het regime de oliebronnen nooit zal saboteren. "Dat zullen we nooit doen. De oliebronnen zijn van het volk."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl